Slik støtter Norge syriske Ammar: «Flaut å være norsk» og «Unnskyld»

Ammar (22), som ble hengt ut på Facebook fordi han handlet brød, mottar en storm av støtteerklæringer fra hele landet. Nå vil også folk hjelpe ham og vennene hans.

Ammar handlet brød - ble hengt ut på Facebook

Ammar Almohamad Alabo kjøpte brød i en butikk i Vadsø. Det falt ikke i god jord hos en kvinne som fikk øye på ham.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Se støtteerklæringer lengre ned i saken!

Hilde Meyer

Hilde Meyer er nestleder ved Oscarsgata Mottak i Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Ammar ble glad da han skjønte at det kom såpass mange reaksjoner på disse tingene som denne kvinnen i Vadsø hadde lagt ut på Facebook, forteller Hilde Meyer, nestleder ved Oscarsgata Mottak i Vadsø.

– Han var veldig bekymret for hva folk tenkte om ham, og om han ville få seg jobb senere. For ham var derfor veldig hyggelig å få denne støtten, sier hun.

Postet bilde

Som NRK omtalte tidligere i dag, torsdag, ble syriske Ammar Almohamad Alabo hengt ut på en innvandringskritisk side på Facebook med et bilde av at han handlet brød til vennene sine på en butikk i finnmarksbyen Vadsø.

«Forbrytelsen» hans var – nettopp – at han hadde handlet brød, og at han var bemidlet nok til å ha råd til å fylle en handlevogn med kneipp.

Saken har vakt stort engasjement på samme nettsted, Facebook. I kommentartrådene på sidene til NRK Nyheter og NRK Finnmark har det nesten utelukkende vært støtteerklæringer til Ammar.

– Folk har delt og kommentert NRKs artikkel kjempemye. Mange skjemmes og skammer seg over hva denne kvinnen har postet og skrevet på Facebook, sier Meyer.

Her er noen:

Syns flere burde bruke noen kroner på å kjøpe mat til dem som har mindre enn en selv. Takk til Ammar, måtte flere følge hans eksempel.

Liselotte Aune Lee

Va på rema 1000 i Hammerfest i forrige uke på priskrig tilbud og handlet 10 pakker surkål, 10 pakker grøtris , en haug med bakepapir og masse annet, uten at noen reagerte å kalte det hamstring. Rare folk rundt om kring.....

Frank Ove Bergsrønning

Jeg ber Ammar om ydmyk unnskyldning på vegne av oss norske med normalt gangsyn. All honnør til han for å bruke de 210 kr på å kjøpe billig kneipp til sine venner!

Anne Mari Sandshamn

Det er ikke økonomi som (hovedsaklig) gjør at flykninger flykter, det er terror og krig. Forventer vi at alle flykninger skal gå rundt og se fattige og stakkarslige hele tida fordi vi er så forbanna gavmilde at de får oppholde seg her i den STOLTE, NÅDIGE NASJON Norge?

Hans Kristian Karlsen

Folk må roe seg ned og få litt gangssyn. Denne håpløse letingen med lykt og lupe etter noe vi kan "ta" asylsøkere og flyktninger for er bare pinlig for det norske folk.....

Raymond Pallesen

For en god og snill mann som bruker av de få pengene han har til seg selv, for og gi vennene sine mat!

Anette Eide

Forferdelig hvor mye hat som kommer fram i disse tider... Flaut å være norsk!

Catharina Wartiainen Moe

Hva er dette for noe? Mener hun at asylsøkere ikke har rett på mat? Det må da være måte på. Meld henne til politiet. Det er både rasisme, dyp trakassering og ulovlig utlegging av bilde.

Svein Selle

Vil hjelpe

Artikkelen om Ammar er ikke bare mye kommentert men også hyppig delt via sosiale medier.

– Det er utrolig bra at folk sier ifra, slik de gjør nå, ved å dele og si at dette er helt uakseptabelt. Nå må vår stemme komme frem, sier Meyer.

Ammar fikk i september i år innvilget asyl i Norge, fordi han har krav på beskyttelse her i landet. Han kan derfor på ingen måte regnes som en økonomisk migrant.

Mange som har lyst å hjelpe ham økonomisk etter å ha lest artikkelen på NRK.no. Meyer forteller at hun har fått mange eposter, SMS-er og telefoner i dag:

– Folk vil hjelpe i form av økonomisk støtte. Det vil gi Ammar både penger og mat slik at han kan fortsette å dele med vennene sine. Det er utrolig hyggelig, sier Meyer.

Kvinnen som la ut bildet av Ammar på Facebook, er en nabo av Ammar. Hun har ikke besvart NRKs henvendelser.

Kjøpte brød - hengt ut på Facebook

Her er posten som ble lagt ut på Facebook. Ammar ble langt på vei påstått å være en snylter fordi han hadde råd til å handle en vogn med kneipbrød.

Foto: Skjermdump fra Facebook