– Mer enn 90 arrangementer er planlagt til nå, sier Gunn Sissel Jaklin, som leder sekretariatet for Nansen-Amundsen-året, til NTB.
Hovedmarkeringene skjer i Oslo på Nansens 150-årsdag 10. oktober og i Tromsø 14. desember, som er 100-årsdagen for når Amundsen nådde Sydpolen.
- LES OGSÅ: Nansen irriterte Hamsun og Ibsen
Polare godbiter
Åpningsarrangementet for året er lagt til Tromsø der utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal åpne året, før selkjøtt, solboller, buljong og polare godbiter serveres til de frammøtte ved Framsenteret i Tromsø.
- Lær mer om Nansen på nrk.no/skole
- Lær mer om Amundsen på nrk.no/skole
Under den pensjonerte selfangstskuta «Polstjerna» åpnes samtidig en utstilling som demonstrerer hvordan urfolkkunnskap om bekledning, utstyr og polar diett var en forutsetning for at de norske polarheltene lyktes i sine ekspedisjoner.
Sydpolsmusikk
Jazzmusikeren Terje Isungset vil bidra med polare toner fra helt spesielle instrumenter når han framfører sin iskonsert.
Det siste tiåret har Isungset arbeidet med instrumenter av is.
Denne gang har Norsk Polarinstitutt bidratt til at han har fått 100-150 år gamle iskjerner fra Antarktis til å lage instrumenter av.
– Det er ikke tilfeldig at iskjernene er like gamle som Amundsens sydpolsekspedisjon i 1910-1911, sier Gunn Sissel Jaklin.
Musiker Terje Isungset skal holde en iskonsert med instrumenter av is.
Foto: Anne Tårånd AasenNye generasjoner
Hun understreker at det er viktig for Nansen-Amundsen-året å nå nye generasjoner med kunnskap om Nansen og Amundsens liv og virke.
– Disse to personene var viktige som nasjonsbyggere, og vi må ikke glemme dem. Det vi ønsker for året er rett og slett å spre kunnskap om og skape engasjement rundt Nansen og Amundsens liv og virke. Ikke bare som nasjonsbyggere og polarhelter, men også om den innsatsen de har gjort på vitenskapelige og litterære områder. Ikke minst ønsker vi å trekke fram Nansens humanitære innsats, sier Gunn Sissel Jaklin.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
To biografier
Hun ser fram til ny kunnskap om Nansen i de to nye Nansen-biografiene som blir gitt ut i løpet av det doble jubileumsåret. Karl Emil Vogt forsvarte i mai i fjor sin doktorgradsavhandling om Fridtjof Nansen og vil gi ut en ny biografi.
I et intervju med Morgenbladet framhever han at Nansens rolle under den russiske hungersnøden etter første verdenskrig har vært overvurdert.
Ifølge Vogt var det i all hovedsak amerikanerne som sto for nødhjelpen som forsynte 11 millioner mennesker med daglig mat.
– Nansens leveranser ga mat til noen hundre tusen, sier Vogt i intervjuet.
Ekspedisjon
Den andre Nansen-biografen, Harald Dag Hjølle, skal selv delta på en sydpolekspedisjon i regi av Norsk Polarinstitutt i 2011.
– Hjølle deltar på formidlingsekspedisjonen sammen med direktør Jan Gunnar Winther, Vegard Ulvang og Stein P. Åsheim. De har som mål å trekke linjer fram til i dag og framtiden, sier Gunn Sissel Jaklin til NTB.