Hopp til innhold

Slik skal kreft oppdages tidligere

Åtte av ti krefttilfeller oppdages først hos fastlegen. Et forskningsprosjekt ved Universitetet i Tromsø skal finne ut hvordan kreft kan oppdages så tidlig som mulig.

Lege

Fastlegens møte med pasienten er sentralt i det nye forskningsprosjektet som skal finne de aller første tegnene til kreft.

Foto: Illustrasjonsfoto: / NRK

Lisbeth Ellegaard og Knut Holtedahl

Lege og Ph.D.-stipendiat Lisbeth Ellegaard, og professor i allmennmedisin Knut Holtedahl har sammen startet det store forskningsprosjektet.

Foto: Elisabeth Øvreberg
– De fleste som har opplevd kreft lurer på om det kunne ha blitt oppdaget tidligere. Vårt mål er å finne måter som kreftsykdommen kan oppdages tidligere på, slik at man raskt kan starte behandling, forteller Ph.D-stipendiat Lisbeth Ellegaard ved Universitetet i Tromsø til universitetets internavis.

Årlig rammes 24.000 nordmenn av kreft. Overlevelsesprosenten er ofte knyttet opp til hvor tidlig kreften oppdages.

Møtet mellom pasient og fastlege er derfor svært sentralt.

100.000 pasienter sjekkes

Forskere ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT står nå i startgropa til et internasjonalt forskningsprosjekt.

Til sammen skal det registreres symptomer på 100.000 pasienter som går til fastlegen. Disse pasientene har ikke kreftdiagnose fra før, men etter et halvt år skal journalene sjekkes for å finne hvem som senere fikk kreftdiagnose.

Statistisk vil 500 av disse utvikle kreft og det er disse krefttilfellene forskerne skal putte under lupen. Målet er å bruke opplysningene for å kunne oppdage kreft tidligere.

Samarbeid med syv land

– Vi har fått samarbeidspartnere i syv land til å hjelpe oss med å samle inn opplysninger om vanlige pasienter. Vi er interessert i symptomer i mage, urinvei og underliv. I 10 dager skal 500 fastleger registrere alle pasienter som har slike symptomer, og etter et halvt år skal de sjekke journalene for å se om det er noen som har fått kreftdiagnose i mellomtiden. Har pasienter fått påvist kreft, ber vi fastlegen gi oss ytterligere informasjon om hvilke symptomer kreftpasienten hadde, hvilken utredning som gjorde at legen fikk mistanke om kreft og hvordan kreften ble oppdaget, utdyper Ellegaard.

Prosjektet starter 1. mars 2011.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.