Slik kan du følge Finnmarksløpet 2019

8. mars starter vinterens vakreste eventyr. Her får du en oversikt over hvordan du kan følge løpet på NRK. Helt nytt i år er flere daglige sendinger på vår facebookside.

Birgitte Næss

Birgitte Næss kom på 2. plass i Finnmarksløpet i fjor, men ble norgesmester i hundekjøring. Årsaken er at vinneren var svenske Petter Karlsson.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Vilt, rått og vakkert. En ensom kamp mot seg selv og naturen. Hvem vinner Finnmarksløpet i år?

Finnmarksløpet er Europas tøffeste hundesledeløp, og i år er det knallsterke kjørere som stiller til start. Som i fjor er løpet 200 kilometer lengre, og dermed har det blitt tøffere enn noen gang.

118 deltakere fra 11 ulike nasjoner stiller til start. FL-1200 starter fredag 08. mars klokken 19.00. FL-500 og FL-junior starter lørdag 09. mars klokken 13.00.

Finnmarksløpet 2018 - kvadrat
Foto: Finnmarksløpet

Slik følger du løpet med oss

NRK vil oppdatere deg fortløpende om ting som skjer i løypa på vår egen hundeløpside nrk.no/finnmarksløpet.

Helt nytt av året er sendinger direkte på facebooksiden til NRK Finnmark, med NRK-programleder Anniken Pedersen og sidekick hundekjørerekspert Marianne Skjøthaug. Sendingene sendes formiddag og ettermiddag i åtte dager, og skal på en unik måte komme tett på hundekjørere og handlere ute i traseen.

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek på vei ut fra sjekkpunkt Kautokeino i 2018.

Foto: André Bendixen / NRK

I tillegg har vi reportere som følger løpet tett, og gir deg de gode historiene til nett, TV og radio. Du kan følge deltakerne via GPS-sporing her (ekstern lenke).

NRK har også et stort team som følger hele Finnmarksløpet, og som hver kveld gir deg de viktigste nyhetene, historiene og opplevelsene direkte på NRK 1. Showet styres av programleder Gunnar Grindstein og ekspertkommentator Hans Petter Dalby.

En tett og nær dokumentar

Som om ikke det er nok sender vi også dokumentarserien Iskald fra mandag 11. mars til fredag. Det er en nær, spennende og visuell dokumentarserie for hele familien, om Ole-Henrik, Espen og Mariells forberedelser til FL-junior.

I tre hektiske måneder har NRK Nord fulgt ungdommene, og de har sluppet NRK inn i familien og tatt oss med i gleden og de fantastiske opplevelsene de har ved å kjøre med hunder. Men de har også vist hvor tungt det er, hvor kaldt det er og hvor mye det krever av dem å stå på slik.

Vi får se hvor lunefullt været er, hvor bitende kulda er, og hvor mye foreldrene har å si for tenåringene. De skal kjøre et døgn på vidda, alene med seks hunder, i temperaturer som kan gå ned mot 35 minusgrader. Da må de ha forberedt seg godt, og det er dette «Iskald» handler om.

Følg oss i sosiale medier!

Instagram- og Facebook-kontoen «NRK Finnmark» kan du enkelt følge med på det som skjer under Finnmarksløpet. Her viser vi folkelivet, spreke hunder og god stemning. Vi kommer også til å sende direkte fra ulike sjekkpunkt på Facebook.

NRK får tusenvis av bilder via emneknaggen #nrkbjeff fra publikum gjennom hele året – og det ønsker vi oss selvfølgelig mer av!

Hund i spannet til Petter Karlsson

Hund i spannet til Petter Karlsson hviler på sjekkpunktet Levajok i Finnmarksløpet 2018.

Foto: André Bendixen / NRK

Skal du stille til start og kjøre hundespannet ditt over Finnmarksvidda? Skal du hjelpe til underveis?

Er du deltaker, frivillig, publikum langs løypa, eller følger du løpet fra dypet av sofaen, med bikkja drapert over fanget?

Uansett ønsker vi at du skal dele bilder av DIN finnmarksløpsopplevelse med oss, gjennom emneknaggen #NRKbjeff eller ved å laste det opp her.

Når du bruker emneord #NRKbjeff eller laste opp bildet her godkjenner du at NRK kan publisere bildet i enhver redaksjonell sammenheng på TV og nett, og står inne for at de som er avbildet har godkjent bruken.