Hopp til innhold

Slik kan allergikere få ekte juletre i hus

Astma- og Allergiforbundet anbefaler vasking av julegrana for allergikere som ikke ønsker plast-tre til jul.

Vasking av juletre

Tor Einar Kristensen vasker julegrana med høytrykksspyler.

Hver jul må mange allergikere velge mellom å holde seg unna juletrær eller det å feire julen med allergiplager.

Nå kommer helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet (NAAF) med det glade budskap til alle som elsker ekte juletrær, men hater plagene som følger med.

Plastjuletreet kan kanskje stues bort for godt. Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, har følgende råd.

– Juletreet har jo ofte fullt av stoffer på seg, som muggsopp og gammel pollen. Det vi anbefaler er at man tar juletreet inn etter å ha spylt og vasket det litt utendørs. Deretter la det stå å akklimatisere seg i et rom hvor ingen andre oppholder seg. Da vil de fleste kunne unngå de verste reaksjonene, og alle kan ha en litt hyggeligere jul, sier Bistrup.

Juletrevasking

Tor Einar med den nyvaska julegrana han skal gi til sin allergiske venninne.

Foto: Trine Vidunsdatter

Problematisk juletid

– Blant våre brukere og medlemmer, så er det ganske problematisk med blant annet juletrær som kan utløse reaksjoner. Vi har veldig mange med astma og allergi som synes at julen kan være ganske slitsom, sier Anna Bistrup i NAAF.

Julaften for 23 år siden trodde Line Marion Olderskog at hennes siste dag var kommet. Halsen og luftveiene snørte seg sammen, nesen ble tett, og øynene ble knallrøde. Juletreet hadde utløst en kraftig allergisk reaksjon hos henne, granen måtte ut, det hadde garanter vært inne i stuen for siste gang, trodde hun.

Funker ikke for alle

Allergiker mottaker vasket juletre

Line Marion Olderskog mottar det nyvaskete juletreet fra Tor Einar Kristensen.

Foto: Trine Vidunsdatter

NRK blir med Tor Einar Kristensen som ønsker å glede venninnen Line Marion med et nyvasket juletre.

Men i Line Marions tilfelle fungerte det ikke det nyvaskede treet spesielt godt. Hun fikk reaksjoner bare ved å lukte på treet.

– Det var et utrolig vakkert tre, men desverre fikk jeg astma av det, sier Olderskog.