Hopp til innhold

Slik husker vi årets valgkamp

Røykere og jøder, ungfoler i angrepsposisjon, politisk orgie og hunder som får bedre behandling enn eldre. Årets valgkamp i Troms har gitt oss det sirkuset vi hadde håpet på.

Dette husker vi fra valglkampen

Det har skjedd mye rart i løpet av de fire ukene med valgkamp i Troms.

Valglogo

– Jeg vil absolutt sammenligne diskrimineringen av røykerne i Norge med hvordan jødene ble diskriminert under krigen, sa Kystpartiets ordførerkandidat i Tromsø, Kristian Andresen, til lokalavisa iTromsø.

Vi snakket valgkamp, mine damer og herrer! Krass kritikk, utsagn på spissen og voksne folk som krangler, både på og av lufta.

Mandag skal du avgjøre hvem som skal styre din kommune de neste fire årene. På veien har politikerne gjort alt de kan for å få din støtte. Slik justisminister Anders Anundsen gjorde da han laget en informasjonsvideo. Litt David Attenborough-inspirert, og veldig dårlig mottatt.

Fire uker har sust forbi. På veien har det skjedd en del som får både deg som er interessert i politikk, og deg som tror du egentlig ikke bryr deg, til å sperre opp øynene.

La oss oppsummere litt for deg:

1. Jøder og røykere

– Støtter leder for Kystpartiet i Troms utspillet til ordførerkandidaten i Tromsø? Røykerne diskrimineres som jødene, liksom?

Vi måtte spørre. Og jo da, Geir Finne, mente utsagnet var i ekte Kystparti-ånd.

Og sammen med Andresen skulle Finne prøve å utdype utsagnet litt mer i Ettermiddagssendingen i NRK Troms senere på ettermiddagen.

Slik gikk det:

2. Arbeiderpartiets vingling

Så var det Arbeiderpartiet, da. Norges største politiske parti, med nesten 130 års levetid. Men også rutinerte partier kan gjøre feil. En onsdag midt i valgkampen fikk Arbeiderpartiet i Tromsø gjennom et forslag om å åpne 290 mål med friarealer i Tromsø for boligbygging og næring. Den påfølgende fredagen snudde de, og beklaget hele greia.

Sånn går da ikke an? I hvert fall mente Høyres ordførerkandidat i byen, Kristian Støback Wilhelmsen, det. Og Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Jarle Aarbakke, måtte svare for seg og resten av partiet.

Jarle Aarbakke måtte forsvare Arbeidepartiets vingling i Tromsømarka-saken.

3. «Far» mot «sønn»

Og når vi snakker om Aarbakke og Wilhelmsen, Tromsø-politikkens «far» og «sønn». 72 år gamle Aarbakke mot 24 år gamle Wilhelmsen. Uunnværlig for programleder Ingunn Solheim, å ta opp i beste sendetid på NRK 1.

Unge Wilhelmsen tok ballen på hel volley.

Kristian Støback Wilhelmsen gikk rett til angrep på Jarle Aarbakke under debatten på NRK 1.

4. De eldre eller hundene

Alder har også vært et seriøst tema i valgkampen. Mange unge sovner av ordet eldreomsorg.

Men ikke 15 år gamle Kenny Jensen. Han syntes så synd i de eldre, at han tok dem med seg på tur.

Kenny Jensen på 15 år bestemte seg for å ta et tak for de eldre på Karlsøy sykehjem i Troms - nå gir han eldre opplevelser mange sykehjem ikke har tid og råd til.

Det er det ikke alle som gjør. I dag stiller det norske samfunnet strengere krav til daglig aktivitet og mosjon for våre hunder, enn vi gjør for frisk luft og aktivisering for våre eldre på sykehjemmene.

Men ligger all skylden på politikerne og dere slukne pengebøker? Aldri i verden, mener organisasjonsforsker og professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Arne Røvik.

«Å få sine gamle på sykehjem eller omsorgsboliger betyr ikke at de – som man av og til gjorde med barn i gamle dager – er «satt bort» og dermed utenfor vårt ansvar.»

Kjell Arne Røvik

5. Krisen i Syria

Selv om dette skulle være en lokalpolitisk valgkamp, har de flestes øyne vært rettet mot det store utlandet. Lille Aylan som bare ble tre år, ti år gamle Marian, og strømmen av flyktninger som har kommet til Europa den siste tiden.

Engasjementet har blomstret i hele landet, også i Nord-Norge. Alle fastlegene i Tromsø har bestemt seg for å jobbe for flyktningene, folk strikker for flyktningene og tonnevis med klær, leker og utstyr har strømmet inn.

I Tromsø snudde politikerne, i hvert fall deler av byrådet, i saken.

Frp vil også hjelpe flyktningene, men da der de er.

Ahmed Hussain ville vite hvordan Frp sikrer at flyktningene får dne hjelpen de trenger der de er.

Partiet trodde ikke helt at engasjementet som blomstret opp var helt ekte heller.

6. Rød fremgang

Og så har du den røde jokeren, Jens Ingvald Olsen. Alle meningsmålingene peker i én retning for Olsen og partiet Rødt i Tromsø. Det startet med en oppslutning på 10,6 prosent i meningsmålingen til NRK og iTromsø i juni, før det utviklet seg til 13 prosent i én meningsmåling, 15 i en annen, og i den siste meningsmålingen fra Nordlys får partiet hele 18,2 prosent oppslutning.

Ikke rart han kunne være litt «cocky» under den NRK 1-sendte debatten fra Tromsø:

Jens Ingvald Olsen og Rødt har gjort det stort i årets valgkamp i Tromsø. Selvtillitten ser ut til å vokse på den ellers så forsiktige politikeren.

7. Miljøbevisste velgere

Et annet parti som opplever vind i seilene i årets valgkamp er Miljøpartiet De Grønne.

Ved forrige valg hadde de ikke nok folk til å stille i Nordreisa kommune. Fristen for å registrere seg var på vei ut i år også, da lokale miljøpolitikere i Nord-Troms tromlet sammen et lokallag likevel.

Og den siste meningsmålingen viste at det var et lurt trekk. Syv prosent oppslutning til et parti som aldri har stilt til valg i kommunen. Ikke rart førstekandidat, Karl Mattis Nyheim reagerte som han gjorde:

Også i Tromsø går partiet frem. Det samme gjør de i Harstad.

– Jeg tror vi ser et resultat av at folk nå ønsker en forandring. I tillegg er det en økt bevissthet på et grønt og bærekraftig samfunn, sier Nyheim.

Miljøpartiet De Grønne bruker sykkel på sin valgkampturné.

8. Kommunesammensurium

– Kommunene har i utgangspunktet akkurat det samme ansvaret, uavhengig av størrelse. Vi har også vært veldig flinke til å tilføre nye oppgaver til kommunene, men vi har kanskje ikke vært like flinke til å ruste kommunene til å ta ansvaret for disse oppgavene, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i mai i fjor.

Regjeringen har veldig lyst til å slå sammen kommunene i Norge.

Men kommunene i Troms er i alle fall ikke enige. Mange av politikerne i storkommunene ønsker sammenslåing, mens politikerne i de små er skeptiske.

Noe som i og for seg er imot regjeringens hensikt. De ønsker nemlig å gjøre det enklere for småkommunene. For tanken er at ved å slå kommunene sammen, skal de små kommunene, som allerede har altfor mange ansvarsoppgaver, få færre ting å styre med.

Da vi dro til Nordreisa for å arrangere debatt sammen med Framtid i Nord, uttalte de fleste i debattpanelet at de er negative til sammenslåing.

Det gjorde ikke ordførerkandidaten til Høyre i Nordreisa, Terje Olsen, som sammenlignet små kommuner med impotente menn:

Terje Olsen, Høyres ordførerkandidat i Nordreisa, brukte ne uvanlig sammenligning under debatten.

9. Politiske orgier

Og hvis du trodde politikk ikke kan være pikant, tar du feil. Her snakker vi flørting på høyt nivå.

Lenvik kommune er et prakteksempel. Etter valget i 2011, flyttet Høyre inn med Frp, KrF og Senterpartiet. I mai 2013 ville ikke Sp lenger være en del av det polygame ekteskapet, og forlot rådhuset.

Før årets valg er det usikkert hvem som går i seng med hvem. Høyre er alltid på utkikk etter nye partnere. Men for øyeblikket er det Arbeiderpartiet som er den mest populære hanen i hønsehuset.

Slik er det også i Skjervøy. Hvor Arbeiderpartiet er det klart mest populære partiet blant folket. Men de har ingen ordførerkandidat. Derfor står de andre partiene på rekke og rad for å gifte bort sin kandidat mot litt makt i kommunestyret.

Øystein Skallebø og Arbeiderpartiet gjør det bra på meningsmålingene, men Skallebø ønsker ikke å bli ordfører.

Og selvfølgelig flørtes det heftig i Tromsø, hvor arbeiderpartiet er hypp på å havne i seng med SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt. Men de stiller krav til en partner, for eksempel om å droppe den parlamentariske måten kommunen styres på i dag.

10. Senterpartiet er Senterpartiet, eller.....?

Ja, partirelasjoner er moro dere. I noen kommuner er det ganske enkelt å ta et valg. I Torsken, for eksempel, der har du bare to partier å velge mellom. Så enten liker du mora, eller så liker du dattera. Men du kan ikke like begge to.

Akkurat det blir verre i Gratangen. Der har du nemlig tre forskjellige Senterparti: Senterpartiet, Gratangen fellespolitiske liste, som toppes av en tidligere Senterparti-ordfører og Gratangen demokratiske liste, som toppes av Ronny Grindstein. Han lover å fremme Senterparti-politikk.

Forstå det den som kan.

Det viktigste sist

Som du ser, er det ikke lenger legitimt å si at politikk er kjedelig. . Noe har vært til å le av. Andre ting har satt sinnene i kok. Og har du ennå ikke klart å bestemme deg, kan du jo prøve deg på vår valgomat.

Det sies at det er den mest grundige valgomaten noensinne.

Til syvende og sist, så er det jo en ting alle er enige om i valgkampen:

Bruk stemmeretten din! Du får det ikke slik du ønsker, hvis du ikke stemmer!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark