Slik gikk det da 2.-klassingene plantet fuglefrø

– Planter du fuglefrø, får du fugler. Det er jo logisk, spøker lærer Cecilie Olden Johansen.

Plantet fuglfrø

Noen av elevene ble litt fortvilt, og var litt usikker på om de fikk lov til å ta med seg fuglene hjem. En elev hadde jo fisker som kunne blitt spist.

Foto: Cecilie Olden Johansen

– Jeg har en nydelig gjeng 2.-klassinger. De er så tillitsfull, og tror på alt jeg sier, forteller lærerinnen, som jobber på Storelva skole i Tromsø.

Torsdag skulle klassen egentlig plante solsikkefrø, men Johansen kom på en bedre idé. Med stor overbevisning tok hun opp frøposen med teksten villfuglblanding på, og fortalte elevene at de heller skulle plante fugler.

Cecilie Olden Johansen

Cecilie Olden Johansen er kontaktlærer i 2. klasse på Storelva skole.

Foto: Privat

– De trodde på det, og da måtte jeg nesten bare kjøre videre med den spøken. Da passet det veldig godt at det var 1. april i dag, sier hun.

Læreren forteller at elevene også selv fikk se at det sto villfuglblanding på posen, og de ble mer og mer overbevist. Deretter fortalte Johansen at hun hadde googlet litt, og funnet ut at det faktisk kan komme egg allerede i første døgn etter planting (!).

- Skal vi ruge?

Da elevene gikk hjem fra skolen den dagen hadde de fått beskjed om å holde det heeelt hemmelig. For fikk foreldrene vite det, ja da kom garantert Mattilsynet også. Og da kunne jo klassen få bot - for det er jo ikke lov å plante fugler slik.

– De hadde faktisk holdt det hemmelig. Det er det beste av alt, sier Johansen.

Fredag morgen kom elevene som vanlig inn i klasserommet.

Sjokoladeegg plante

Ungene ble overbevist: man kan faktisk plante fugler.

Foto: Cecilie Olden Johansen

– Jeg filmet de da de kom inn. De ropte ut at de hadde fått egg, og lurte på hva i alle dager de skulle gjøre med egget.

Egget var et lite drageegg fylt med sjokolade, likt noe som kunne antas å komme fra en fugl. Det hadde læreren vært og lagt i boksene til elevene kvelden før.

Skulle de holde det i hånda? Hvordan skulle de ruge dem fram? Skulle de sette seg på dem?

– Har de klekket allerede?

Spørsmålene var mange, men elevene holdt det like fullt hemmelig for de andre elevene på skolen – og for de andre lærerne. Like før siste time puttet Johansen fjær i alle boksene. Hun åpnet vinduet, og hentet elevene inn i klasserommet.

Da kom en ny rekke spørsmål:

fjær plante

Villfuglene hadde fløyet av gårde.

Foto: Cecilie Olden Johansen

– Hæ? Hva har skjedd? Har de rømt? Har de klekket allerede? Men så var det en liten en som så på meg, og sa at neeei, dette kunne ikke være sant. Da først tok de aprilspøken, forteller Johansen.

– Men de har lært noe viktig. At man ikke kan plante dyr, det var de alle veldig enig om.

Elevenes reaksjon i ettertid var full latter, og det hjalp nok også på at de fikk spise sjokoladeegget som plaster på såret for fuglen de aldri fikk se.