Hopp til innhold

Slik fikk han nordmenn til å ville gi faen

Per Fugelli skrev fjorårets mest delte kronikk, «Gi blanke faen! Få et bedre liv». Inspirasjonen fikk han fra ramsalte nordlendinger i Lofoten og samer og kvener i Finnmark.

Per fugelli

Per Fugelli har hjertet sitt i nord. Sånn ble «Gi blanke faen! Få et bedre liv» fjorårets mest delte kronikk i sosiale medier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg kom nordover som en pliktoppfyllende søring på 70-tallet. Der lærte jeg livskunsten om å gi litt faen. Det betyr å slappe mer av og ikke være så opptatt av kontroll, systemer og det å være perfekt. Det som skjer, det skjer, sier Fugelli.

Professoren i sosialmedisin var lege på Værøy og Røst og i Porsanger.

I 2014 konkurrerte han ut både glamourmodeller, kjendiser og kattevideoer i sosiale medier. Hans visdomsord: «Gi blanke faen! Få et bedre liv» var den mest delte med 500.000 visninger, ifølge bodonu.no

«Vi setter for store krav til oss selv og våre omgivelser, så store at de aldri kan nås. Dette gjør oss ulykkelige. En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen», starter han kronikken med.

Forskjell på Bærum og Berlevåg

Nord-Norge er noe for seg selv, ifølge Fugelli.

– Det er forskjell på folkesjeler. Det er forskjell på Bærum og Berlevåg. Der er det mer strenghet, stivhet, struktur og plan i hverdagslivet. Kommer du nordover, blir det mer jazz.

Fugelli mener nordmenn flest har mye å lære av folket han lærte å kjenne i nord. De levde tett på liv og død, uvær og barsk natur. I Finnmark hadde folket opplevd fem år med tøffe krigshandlinger og mistet alt de eide. Deler av befolkningen hadde heller ikke norsk som morsmål.

I dette flerkulturelle universet virket Fugelli i seks år.

– Mennesker i dag setter så store krav til seg selv og omgivelsene. Kravene er så store at de aldri kan nåes. Dette gjør oss bare ulykkelige. En god resept på et godt liv, er å gi litt mer faen. Det gjorde de i nord.

De Ti Helseråd fra Værøy og Røst:

1. Vær et naturbarn.

2. Vit at helse kommer av helhet.

3. Elsk din flokk.

4. Vær raus i møte med Den andre.

5. Du skal stole på folk.

6. Du skal være glad i deg selv og andre mennesker som ufullkomne skapninger.

7. Du skal le.

8. Du skal vokte deg for overdose framoverretta tankegang.

9. Du skal unne deg rast og ro.

10. Lær deg å elske de nære ting.

Norsk dokumentar. Den intellektuelle og urbane legen er ikke bare en engasjert samfunnsdebattant. Han kan også kunsten å vrake tørrfisk, få start på uvillige påhengsmotorer og skli ned fjellsider på bare rumpa.