Væpnet politi vokter flyplassene i nord

Beredskapen er høynet i Finnmark, Troms og Nordland etter informasjonen om at noen planlegger en terroraksjon mot Norge.

Bevæpnet politi Langnes

Politiet har høynet beredskapen på Tromsø lufthavn Langnes etter informasjonen om at noen planlegger en terroraksjon mot Norge.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Kurt Pettersen

Kurt Pettersen, stabssjef ved Troms politidistrikt.

Foto: Simen Follesø Røiseland

Politiet i Finnmark, Troms og Nordland har i likhet med politi over hele landet høynet beredskapen etter informasjonen om at noen planlegger en terroraksjon mot Norge.

– Vi lar publikum oppleve at det blir mer synlig politifolk i det offentlige rom, og også på flyplassen, sier Kurt Pettersen, stabssjef ved Troms politidistrikt til NRK.

Han opplyser at politiet har innkalt en del av sitt personell som er på ferie.

– Vi vurderer om vi skal tilbakekalle enda flere som er på ferie. Dette vil vi ta stilling til i løpet av dagen, sier Pettersen.

Personer med tilknytning til en gruppe i Syria har planer om å gjennomføra en terroraksjon i Norge i løpet av få dager, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland i en pressekonferanse i Oslo for kort tid siden.

En del av tiltakene som politiet iverksetter, vil være synlige for publikum.

Folk vil merke den styrkede beredskapen ved at politiet blant annet er synlig tilstede ved grenseoverganger, togstasjoner og flyplasser, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Grensekontroll

Morten Daae

Politimester i Hammerfest, Morten Daae.

Foto: Rebekka Ellingsen

– Det mest synlige vil være at vi foretar grensekontroll på vei inn i Norge fra Finland. Det vil si at vi vil ha synlig politi til enhver tid på grensen mellom Norge og Finland som vil kontrollere all trafikk, sier politimester i Hammerfest Morten Daae til NRK.

Grenseovergangene på Kilpisjärvi og Karigasniemi vil få høynet beredskap.

Politiet i Vestfinnmark vil også følge med på flyplasser og på Melkøya som tidligere er blitt utpekt som et mulig terrormål.

De vurderer nå å kalle folk tilbake fra ferie, slik at de har tilstrekkelig med mannskaper.

Vil kontrollere pass

Evenes

Rolig på Harstad/Narvik lufthavn Evenes torsdag formiddag. Det blir skjerpet kontroll først og fremst ved internasjonale flyvninger. Første internasjonale flyvning ved Evenes er ved 15-tiden torsdag.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er for å skape trygghet i befolkningen, men også for å forebygge, sier politimesteren.

På grensa til Russland på Storskog utenfor Kirkenes er det til vanlig kontroll. Torsdag hadde politiet i Øst-Finnmark økt beredskapen.

– Vi vil iverksette skjerpet grensekontroll. Det gjelder havner, flyplasser og grensepasseringsteder på land. Det betyr mer synlig og bevæpnet politi på visse plasser. Vi informerer russiske myndigheter om hva vi foretar oss, og en del av kontrollvirksomheten skjer i samarbeid med finske grensemyndigheter, sier stabssjef ved Østfinnmark politidistrikt, Lars Blix Olsen.

– Alvorlig

Det vil også bli plassert politi på Evenes lufthavn i forbindelse med terrortruslene.

Det sier kommunikasjonsrådgiver i Midtre Hålogaland politidistrikt, Jannike Dyrhaug. Politiet vil blant annet kontrollere passasjerenes pass.

– For innbyggerne vil det mest synlige beredskapstiltaket være økt tilstedeværelse av politi ved grenseovergangen på Bjørnfjell, Harstad/Narvik lufthavn Evenes samt Ofotbanen, skriver politimester Hugo Henstein i Midtre Hålogaland politidistrikt i en pressemelding.

– Det er alvorlig når trusselmeldinga er slik som det kom frem på pressekonferansen i dag, sier Henstein til NRK, men understreker at det ikke har kommet opplysninger som tyder på at Midtre Hålogaland vil bli rammet av terror.

Skjerper helikopterberedskap

Dyrhaug presiserer at den ekstra beredskapen gjelder alle politidistrikt, og at de ikke har informasjon om trusler mot konkrete mål.

Politiet har bedt om at Forsvaret skal ha kortere beredskapstide på helikpoterne som skal støtte politiet på Bardufoss.

– Det betyr at vi har skjerpet beredskapen på helikoptrene på Bardufoss, slik at de har kortere beredskapstid og kan rykke ut raskere, sier pressetalsmann for Forsvarssjefen, Eystein Kvarving.

– Skjerper kontrollen

Politi

Kontroll av trafikken over Karigasniemi torsdag.

Foto: Aslak Niittyvuopio
Politi på Langnes

Bevæpnet politi på Tromsø lufthavn Langnes torsdag.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Den generelle beredskapen er som før, opplyser han til NRK.

På Tromsø lufthavn Langnes eller Alta lufthavn er det ikke iverksatt spesielle tiltak så langt i forbindelse med terrotrusselen.

– Trafikken går som normalt, sier lufthavnsjef Jonny Andersen til NRK.

Hurtigruten skjerper kontrollen ved landgangen etter terrortrusselen mot Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten til NRK.

Selskapet har i øyeblikket elleve skip langs norskekysten. Ifølge Lillebo har de også opprettet en kontakt hos politiet i Tromsø.

Væpnet politi

– Avinor har foreløpig ingen konkrete opplysninger om hva som skjer videre, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Margareth Aske til NRK.

– Det vi vet er at det vil være væpnet politi på alle flyplasser med internasjonale avganger. Mer informasjon vil komme etter hvert, sier hun.

Pressevakta på Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at de ikke har mottatt noen beskjeder om økt beredskap foreløpig.