Slik blir helgeværet i Troms

Du kan forvente deg litt av hvert på værfronten i helga.

snø på kvaløya i Troms

Det er mye snø i Troms, og i helga skal det bli enda mer, ifølge meteorologene. Her fra Kvaløya i Tromsø (arkivbilde).

Foto: GRETHE DAHL

Snøen ligger dypt i Troms, og det kan bli enda mer påfyll av snø utover fredagen. I morgen ettermiddag vil det begynne å blåse, og utpå søndagen skal det bli mildere.

– Resten av dagen og første del av morgendagen vil det være relativt lite vind i Troms. Snøfallet kan fortsatte i ytre strøk av fylket, sier Gjermund Haugen, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga Nord-Norge, til NRK.no.

Han forteller at fralandsvinden skal øke i morgen.

– Først på lørdagen vil det bare være frisk bris utsatte steder, men på ettermiddagen vil vinden gradvis øke til sterk kuling lokalt. Det blir mest vind øst og nord for Lyngen, men det er veldig varierende hvor sterk vinden blir. Noen steder kan det blåse opp i sterk kuling, mens det kan være vindstille andre steder.

Mye forskjellig vær

Ifølge Haugen skal det bli mer snø sør i fylket i morgen.

– Dette lavtrykket vil passere nordover på søndag, sli at vi får snø også her. Utover ettermiddagen vil lavtrykket gi kuling og mildvær, sier Haugen, og legger til:

– Generelt blir det ganske mye forskjellig vær i Troms denne helga.

Sola skal også titte frem første del av dagen i morgen, og siste del av søndagen.

Haugen sier at det vil bli kaldt i indre strøk natt til lørdag.

– Men ellers er det meldt veldig forskjellige temperaturer i fylket, alt fra 0 grader til ti minus både i dag og i morgen.

Stiv kuling på Spitsbergen

Også på Nordenskiöld Land i Spitsbergen vil det blåse i helga.

– I dag er det bare østlig bris og delvis skyet, men i morgen vil vinden øke til frisk bris på formiddagen. På søndag varsler vi opp til stiv kuling utsatte steder, sier Haugen.

Det skal også bli ganske kjølig på Spitsbergen i helga.

– I dag er det ti femten minusgrader, i morgen faller temperaturene til ned mot 20 blå. På søndag stiger temperaturene litt igjen.

De som har lyst til å dra ut på tur i fjellet i helga, bør ha i bakhodet at snøskredfaren er høy i store deler av Troms. varsom.no melder Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) at skredfaren er på 3, nest høyeste nivå, mange steder. Slik har det også vært de siste dagene.

For et par dager siden sa NVEs skredobservatører at det var så vanskelige forhold i fjellet at de anbefalte folk å holde seg helt unna skredterreng.