123 stemmer avgjorde valget.
50,06 prosent stemte for å bli i Finnmark. 48,16 prosent ville over til Troms mens 1,78 prosent leverte blank stemme.
6470 personer av om lag 17000 stemmeberettigede avga sin stemme under folkeavstemningen i Alta. Selv om også 16-åringene fikk stemme, ble valgoppslutningen på knappe 38 prosent.
Etter valglokalet stengte klokken 20:00 ble stemmesedlene talt opp.
Foto: Jo Hermstad Trondsen / NRKAgnete Masternes Hansen (Ap), fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark, sier det er opp til Alta å ta stilling til resultatet, men hun er overrasket over valgdeltakelsen.
– Ut ifra debatten hadde jeg trodd at valgdeltakelsen skulle være høyere, men jeg tenker at det kanskje også sier at folk er fornøyd med det tilbudet man har fra fylkeskommunen i dag, sier hun.
Ordføreren i Hammerfest, Terje Wickstrøm (Ap), er glad for at et flertall i Alta faktisk ønsker å være i Finnmark.
– Jeg tror det beste for nye Finnmark fylke er at også Alta er med på det, sier han og legger til:
– Samtidig så synes jeg at det var jevnere enn jeg trodde at det kom til å bli. Så er jeg også litt skuffet, hvis jeg får lov å si det, over at oppslutningen bare ble litt i underkant av 38 prosent.
Rødt mener folkeavstemningen slår fast at Alta fortsatt bør være en del av Finnmark.
– Nå starter jobben med å bygge nye Finnmark fylkeskommune for framtida, skriver Tobias Drevland Lund, stortingsrepresentant for Rødt i Telemark, i en e-post til NRK.
38 prosent stemte under folkeavstemningen i Alta.
Foto: Jo Hermstad Trondsen / NRKGod nok valgdeltakelse
Ordføreren i Alta, Monica Nielsen, anser en valgdeltakelse på nært 38 prosent som tilfredsstillende.
– Sett i lys av at det for andre kommuner tar vært lavere oppslutning på folkeavstemningen, og at valgdeltakelsen generelt i Alta på vært lavere enn landsgjennomsnittet, sier Nielsen på pressekonferansen til kommunen.
Hun trekker frem at under fylkestingsvalget i 2019 var valgdeltakelsen på rundt 52 prosent i Alta.
Skal utredes grundig
Kommende fredag skal kommunestyret i Alta ta stilling til valgresultatet. Folkeavstemningen er kun rådgivende så politikerne er ikke bundet til resultatet av den.
Men Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) sier at resultatet av folkeavstemningen vil være det som ligger til grunn for behandlingen i kommunestyret.
– Jeg tenker at partiene har vært veldig klar, mange av dem, på at man ønsker å lytte til befolkningen. Og jeg tenker det er sannsynlig at man også gjør det når man kommer til fredagen og kommunestyret sin behandling, sier Nielsen.
Ordfører i Alta, Monica Nielsen, mener det er relativt bra at mellom 35 og 40 prosent har stemt.
Foto: JO HERMSTAD TRONSEN / NRKVelger kommunestyret til tross for valgresultatet å sende inn søknaden om å gå over til Troms, er det Stortinget som tar den endelige avgjørelsen. Så langt har kommunalministeren kun lovt at dette i tilfelle skal utredes grundig.