Hopp til innhold

Slik ble dykkerne behandlet etter ulykken

Dykkerne som overlevde dykkerulykken i et grottesystem utenfor Mo i Rana tilbrakte seks timer i en trykktank på UNN i Tromsø i natt.

trykktank UNN

Trykktanken hos UNN i Tromsø er en av tre i landet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det som skjer inne i dette kammeret er at vi får gitt dykkerne oksygen under høyt trykk som en behandling mot trykkfallssyke eller dykkersyke, forklarer dykkerlege Lars-Jøran Andersson på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Lars-Jøran Andersson

Lars-Jøran Andersson er dykkerlege ved UNN.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

To menn omkom etter en dykkerulykke i det vannfylte Jordbrugrotta utenfor Mo i Rana natt til fredag. Tre av dykkerfølget på fem overlevde ulykken, og ble sendt til Tromsø med ambulansefly for behandling.

Trykktanken hos UNN i Tromsø er ett av tre i Norge.Den ble åpnet i 2012, og inngår i akuttberedskapen for nordområdene Trykktanken ved UNN er beregnet spesielt på øyeblikkelig hjelp ved dykkersyke og kullosforgiftning.

– Alle de tre dykkerne hadde gått opp til overflaten raskere enn de hadde planlagt, dermed ble alle tre behandlet i trykkammeret, sier Andersson.

En av de tre sportsdykkerne hadde et lett tilfelle av trykkfallssyke. Når en dykker etter endt dykk går til overflaten, faller trykket. Skjer det for raskt, kan det dannes gassbobler i blodet til dykkeren.

Trykkfallssyke kan føre til alt fra kløe i huden, til en tilstand lik alvorlig hjerneslag. Den kan ramme de fleste organene i kroppen, og føre til svimmelhet og smerter.

– I trykkammeret blir e satt under trykk igjen, og vi forsøker å redusere og fjerne disse gassboblene. DE tre fikk en vanlig behandling, som vil si at de var i trykkammeret i seks timer, sier Andersson.

Avdelingen hadde bemannet opp slik at de kunne ta imot tre pasienter midt på natta.

– Rent fysisk er de tre i god form nå, sier Andersson.

De fem dykkerne som var involvert i ulykken er trolig finske statsborgere.

Plurdalen er et dalføre i Rana. Rundt to kilometer fra demningen ved Kallvatnet ligger Jordbrugrotta, som er Norges største vannfylte grottesystem.

Før midten av 1960-årene var Plura en stor elv, som vasket ut kalkstein i fjellet og frembrakte flere grotter nedover Plurdalen.

Gjennom Pluragrotta passerte det 20,000 kubikkmeter vann i minuttet. Etter oppdemningen av Kallvatnet, ble Plura nesten tørrlagt, og vannet i Pluragrotta ble stående som i en vannlås.

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster.

Også i 2006 var det også en dødsulykke i Plurdalen. Da omkom en dykker.