Slår snuhavn-selskap i Porsanger konkurs

Selskapet som skulle bygge snuhavn for cruiseskip i Porsanger blir slått konkurs med 10 millioner i gjeld.

Empress til kai i Finnmark

FLERE CRUISESKIP: Cruiseskipet «Empress» til kai i Alta på vei til Hamnbukt i Porsanger. Snuhavna skal legge til rette for flere slike anløp.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Styreleder Ørjan Nilsen bekrefter overfor iFinnmark at han har sendt oppbudsbegjæring for North Cape Turnaroundport AS til Indre Finnmark tingrett.

Han forklarer at hele grunnlaget for selskapet falt bort da Porsanger kommune gikk inn og overtok jobben med å anskaffe en foldekai til cruiseskipene. Kommunen var nødt til å kjøpe kaia i eget navn for å få Fylkesmannens tillatelse til å opp lån.

Store planer, tung vei

Snuhavna i Porsanger har vært planlagt siden 2012. Den skulle legge til rette for at store cruiseskip kunne legge til kai og ta ombord nye turister, mens de avstigende kunne fly hjem. Dermed skulle opplegget også øke passasjergrunnlaget for lufthavna i Lakselv.

Men det har vært mange skjær i sjøen, og de første meldingene om at selskapet var på vei mot konkurs kom i april i fjor. I oktober i år ble det endelig klart at Porsanger kommune kunne stå for innkjøp av kaia, og det opprinnelige snuhavnselskapet hadde dermed utspilt sin rolle.

Kanskje rettssak om 13 millioner

Advokat Ørjan Nilsen

Ørjan Nilsen

Foto: Simonsen Vogt Wiig

Det store spørsmålet nå er om konkursboet vil kreve tilbake noe av pengene som selskapet allerede har er betalt inn til produsenten av den såkalte sea-walken. Det dreier seg om 13 millioner kroner.

Styrelederen kan ikke utelukke at det blir rettssak om pengene.

– Det er jo det vi har domstoler til, for å løse tvister, svarer Nilsen på spørsmål fra iFinnmark.