Hopp til innhold

Slagrammede Lilly (84) sultestreiket for å få lov til å trene

VADSØ (NRK): 84 år gamle Lilly Jørstad sultestreiket i flere dager for å få rett til fysisk aktivitet og en verdig alderdom. De pårørende er opprørt over behandlingen hun får.

Lilly Jørstad

Dette hjelpemidlet gir Lilly Jørstad daglig trening og hjelper henne til å stå oppreist.

Foto: Sidsel Vik / NRK

84 år gamle Lilly Jørstad tar et godt tak i stativet foran seg. Sakte drar hun seg opp i stående stilling. Ved siden av står datteren Olga og følger årvåkent med.

– Mamma vil være selvstendig så lenge som mulig. Dette er den eneste fysisk treningen hun får. Nå kan hun miste denne treningen. Hun kjemper for livet sitt, sier Olga Jørstad.

Begge er preget av sultestreiken moren nettopp har avsluttet.

Redd for å bli sengeliggende

Et hjerneslag har gjort at Lilly Jørstad har mistet evnen til å snakke, spise og gå. Men hjernen er klar, og fremdeles kan hun stå oppreist.

Hjemmehjelpstjenesten som hver dag hjelper til med mat og stell, vil nå bytte ut stativet som gjør at Jørstad kan stå oppreist, med en heis. Årsaken skal være hensynet til de ansatte. Dette er Jørstad sterkt imot.

– Mamma er livredd for å bruke heis. Hun opplever det som ubehagelig og nedverdigende, hun blir mer passiv og mister verdifull trening, sier Olga Jørstad.

Hun forstår ikke hvorfor morens ønske blir ignorert, og tror dette er en kamp om prinsipper.

Olga Jørstad forteller at morens redselen for å miste all kroppslig bevegelighet og verdighet er en av årsakene til at hun sultestreiket i flere dager.

Lilly Jørstad kommuniserer med sin datter med å skrive

Lilly Jørstad har mistet taleevnen, men snakker gjennom blyanten.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Mener pårørende blir ignorert

Med vakre bokstaver skriver Lilly Jørstad ned sine tanker og opplevelser på papir. På den måten kommuniserer hun med familie og venner.

– Det er gjennom dagbøkene jeg får vite hvordan mamma har det og hva som har skjedd med henne, sier datteren Olga.

For selv om fylkesmannen har oppnevnt henne som verge for moren, mener hun kommunen verken informerer eller samarbeider med henne.

– Jeg får aldri beskjed om det har skjedd noe med henne, sier Olga Jørstad.

Gjennom dagbøkene leser datteren om en hverdag med lite fysisk aktivitet, om at det kan gå flere uker mellom hver gang moren får dusje, og at hun som russiskspråklig sjelden får bruke de russiske pleierne i kommunen.

Dagbøker utover bodet

Lilly Jørstad skriver dagbøker for å dokumenter og fortelle om sin hverdag.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Sendt klage til kommunen

Familien har sendt klage til Vadsø kommune. Kommunalsjef Fiona Sahl ønsker ikke å kommentere påstandene familien kommer med, men skriver i en e-post at kommunen jobber med saken og tar den alvorlig.

I e-posten står det at alle brukere av kommunens tjenester skal behandles med respekt, deres behov skal vektlegges, men at kommunen også har ansvar for sine ansatte.

Kommunalsjef Fiona Sahl skriver videre at hun har bedt fylkesmannen se på om kommunens tjenester i denne saken er forsvarlig og riktig håndtert.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark