Skylder på SAS for at avisa uteblir fra postkassa

I Troms og Finnmark opplever flere som abonnerer på riksdekkende aviser, at de ikke blir levert når de skal. Klassekampens distributør holder SAS ansvarlig, men SAS nekter.

En blid redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen er fornøyd med opplaget

Bjørgulv Braanen i Klassekampen er fornøyd med opplaget som med årene har økt, men ikke alle avisene hans når frem i tide.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er forferdelig utilfredsstillende. Noe av det verste som kan skje, sier Bjørgulv Braanen, ansvarlig redaktør i Klassekampen, til NRK.

Han forteller at han også flere ganger tidligere har opplevd å se at aviser ikke kommer nordover, til Troms og Finnmark, noe han kaller for en «kjent problemstilling» i avisdistribusjonen.

Og det er flyene som får skylda for problemene, i alle fall for den siste tids problemer.

I en SMS til sine abonnenter, skrev Klassekampen nylig:

Kjære abonnent.

De siste ukene har leveringen til Tromsø vært ganske elendig, spesielt på lørdager. Grunnen til forsinkelsene er at flyselskapene har valgt å la avisene ligge igjen på Gardermoen med begrunnelse at det er fulle fly. (...)

SAS nekter

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS, mener det bare er tull at SAS ikke tar med seg avisene.

Foto: BJORN H STUEDAL / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

Både SAS og Norwegian flyr aviser til Nord-Norge, men det er hos SAS problemene har oppstått.

Det hevder i alle fall Mediaconnect, som distribuerer avisene som Klassekampen, Vårt Land, Dag og Tid, Nationen og Morgenbladet. Alle disse avisene blir liggende igjen i Sør-Norge når ting ikke går som det skal.

Distribusjonssjef i Mediaconnect Kjell Løite sier at SAS har lagt igjen avisforsendelser fordi flyene er fullastet, og at det er minst 10 år siden det var et vanlig problem at flyselskap la igjen aviser på den måten.

– Jeg er overrasket over at dette problemet har dukket opp igjen. Det har skjedd ved to-tre anledninger den siste tiden, sier han, og viser til blant annet påskehøytiden.

Men dette nekter SAS for. I en epost til NRK skriver informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen følgende:

Ja, fly til Tromsø kan ofte være fulle, spesielt i samband med helg. Men disse avisene har jeg fått stadfestet sendes som JetPak med SAS. Vi har ikke rapporter på at det har vært uregelmessigheter som dere omtaler. JetPak er også prioritert forsendelse så det burde ikke skje, selv om flyene i utgangspunktet er fulle.

Vanlig problem

At aviser fra Sør-Norge ikke dukker opp i posten i Nord-Norge i tide, er for øvrig ikke nytt for abonnenter i nord.

Kjell Løite i Mediaconnect sier at abonnenter i Nord-Norge normalt vil oppleve å ikke få avisen én til to ganger i måneden, men at det ellers har vært andre årsaker til dette, enn kapasitetsmangel hos flyselskapene.

– Det kan være trykkeriproblemer eller menneskelig feil underveis når avisene skal sendes til, eller lastes på, flyene, sier han.

– Vi jobber for tiden med å få på plass en løsning for en bedre regularitet. Vi vet jo hva abonnenter kan gjøre dersom de ofte opplever å ikke få avisen.