Skutt opp fra atomubåt

Russland bekrefter at det var en av deres raketter som ble observert over store deler av Nord-Norge onsdag. Raketten var bygd for å bære atomvåpen.

Montasje - rakett og ubåt
Foto: Montasje: NRK / NRK

Russisk interkontinental rakett

Det var en slik russisk interkontinetal rakett som var synlig over Nord-Norge onsdag morgen.

Foto: Scanpix
Torsdag formiddag innrømmet det russiske Forsvarsdepartementet at det var en Bulava-rakett som ble observert over store deler av Nordkalotten onsdag morgen.

Forsvarsdepartementet sier til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass at oppskytinga gikk feil fordi tredje trinn i rakettmotoren sviktet.

Atomubåt

Det var den russiske atomubåten «Dmitry Donskoi» som onsdag morgen sendte opp raketten satte store deler av Nordkalotten på hodet.

«Dmitry Donskoi» tilhører Typhonklassen av russiske ubåter og er de største ubåtene som noen sinne er bygget. Den er sjøsatt i 1976. I følge wikipedia.org er «Dmitry Donskoi» den eneste i sin klasse som fortsatt er i aktiv tjeneste.

Det er nyhetsbyrået AFP som torsdag morgen forteller at oppskytinga var et ledd i Russlands planer om å fornye sitt aldrende atomvåpenarsenal.

Den mislykkede oppskytinga er i følge AFP et stort tilbakeslag for Russlands militærmakt.

Video nsps_upload_2009_12_9_14_43_10_1001.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Tor Stranda fanget raketten på video.

Flere mislykkede prøver

I følge den russiskspråklige næringslivsavisa Vedomosti var det en Bulava-rakett som eksploderte over Kvitsjøen like før kl 08 onsdag.

Testen var den trettende i rekken, og det var niende gang testen var mislykket. Det russiske forsvarsdepartementet har ikke ville kommentere saken.

Ti atomstridshoder

Bulava-raketten kan utstyres med ti individuelle atomstridshoder.

Raketten har en rekkevidde på 8000 kilometer og er den maritime utgaven av Topol-M raketten som er en interkontinental bakke-til-bakke-rakett.

Bulava-raketten er laget for å skytes opp fra Borei-klassen ubåter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.