– Det var ingen avmagret isbjørn

Isbjørnen som forsøkte å ta seg inn i ei hytte og ble skutt sør på Spitsbergen søndag, var en ung hannbjørn i godt hold.

isbjørn flådd

Isbjørnen som ble skutt sør på Spitsbergen var verken avmagret eller syk.

Foto: Anders Lindseth / Sysselmannen

– Bjørnen var i godt hold, den hadde skarpe klør og gode tenner, og hadde ingen tegn på sykdom, sier driftsleder hos Sysselmannen, Anders Lindseth.

Han var med da den 305 kilo tunge isbjørnen som ble skutt på Svalbard i går ble flådd og undersøkt i Longyearbyen.

Lindseth forteller at det ikke var noen avmagret bjørn som forsøkte å ta seg inn i hytta i Hyttevika nær Hornsund sør på Spitsbergen.

Bjørn tok seg inn i hytta

I hytta oppholdt det seg et par i 40-årene som er fastboende på Svalbard.

Isbjørn skutt på Svalbard. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen

Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen

isbjørn

Bjørnen ble undersøkt i Sysselmannsgarasjen i Longyearbyen.

Foto: Anders Lindseth / Sysselmannen

Bjørnen slo inn vinduet og stakk hele forkroppen gjennom vinduet. De to i hytta forsøkte først å skremme bjørnen ved å kaste gjenstander på den, og fyre av skudd med en signalpenn.

Da bjørnen ikke lot seg skremme, ble den til slutt skutt. Da Sysselmannen ble varslet om hendelsen rykket de ut for å gjennomføre åstedsundersøkelser på stedet.

De fraktet også bjørnen inn til Longyearbyen.

– Jeg har hørt folk si at bjørnen trolig ikke ville klart å få mer enn overkroppen inn gjennom vinduet, men når du ser på bjørnen etter at den ble flådd, var den veldig smal over bakparten, sier Lindseth.

Merket isbjørn

Nå skal isbjørnskallen sendes ned til fastlandet for analyse, og isbjørnens kjøtt skal også testes for å se om det inneholder trikiner.

Isbjørnen var merket med både mikrochip, øremerke og tatovering av Norsk Polarinstitutt. Lindseth vet derfor en god del om den seks år gamle bjørnen.

– Han og broren ble første gang merket i 2007 i Hornsund. De har senere blitt gjenfanget flere ganger i det samme området, sier Lindseth.

Skutt i nødverge

Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand fortalte søndag at det blir gjennomført en rutinemessig etterforskning i saken, og at de to som oppholdt seg i hytta vil bli avhørt når de er tilbake i Longyearbyen.

Isbjørnen er totalfredet, men nesten hvert år blir det skutt isbjørn i nødverge på Svalbard.

Sist gang en isbjørn ble skutt i nødverge på Svalbard var i 2011.

Da ble en 17 år gammel gutt fra England drept da en isbjørn tok seg inn i en teltleir ved Von Post-breen fem mil fra Longyearbyen.