Skulle kjøpe garasje – endte opp med tuba

Fornuften og lommeboka har alltid visket til Monica Stavseth at garasje er viktigere enn tuba. Til slutt ble fristelsen for stor, og lidenskapen seiret over fornuften.

Monica Stavseth

NY «KJÆLEDEGGE»: Monica Stavseths er stolt eier av dette blåseinstrumentet, selv om det gikk på bekostning av lommeboka.

Foto: Sidsel Vik / NRK

For Monica Stavseth tok lidenskapen til slutt overhånd. En dag kom blåseinstrumentet «Yamaha Neo» som gods med hurtigruta til Vadsø.

Hun slo til og bladde dermed opp pengene til en selger hun ikke nevner.

Dette skulle etter fornuften og planene egentlig blitt garasje for pengene, erkjenner hun.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle kjøpe min egen tuba, men nå ble det sånn at jeg fikk muligheten, sier Stavseth.

– Nå står den her blank og fin, kjøpt fra Tyskland.

– Ikke så nøye med fotball

Tilfeldighetene ville ha det til at bikkja i huset ble navnebror til tubaen.

– Så nå har vi to «Neo» i huset som vi lufter, forteller Monica Stavseth.

Hun bor i dag i Vadsø, men kommer opprinnelig fra Vardø. Vardø har lange tradisjoner innen korps. Der ble gjerne alle barn meldt inn i det lokale korpset. Sånn startet det også for Monica.

– Jeg ble innmeldt av min far fra jeg var åtte. Han mente det var viktig å lære å spille noe. Gleden med musikk har jeg for resten av livet, sa han. Det var ikke så nøye med fotball. Det var bare skader med det. Men jeg ble veldig interessert etter hvert. Nå klarer jeg meg ikke uten musikken.

Nasjonaldagsopptreden er målet

Monica Stavseth
Foto: Sidsel Vik / NRK

Målet er å marsjere i 17. mai-toget blåsende i tubaen. Men nasjonaldagsfeiring i kyst- og fjordområdene i Øst-Finnmark innebærer gjerne adskillig mer enn bare marsjering.

Her må man kunne manøvrere med instrumentene om så i stiv kuling, sludd eller snøvær.

Det kan bli utfordrende hvis man bærer på et tungt blåseinstrument med bøyler og ventiler stikkende ut i alle retninger.

Men det blir visst ikke noe stort problem for en glad tubaeier, hevder Stavseth.

– Det går bra, men man må ha litt innkjøring først. Så går det seg til. Dette blir det første året jeg får prøvd tubaen.

– Men jeg har kjøpt et godt bandolær. Det er viktig for at jeg skal klare å spille. Hvis jeg må holde instrumentet med armen blir det tungt. Da blir man helt nummen mot slutten av togruta.

– Når 17. mai er over, hvordan kjenner du deg da?

– Jeg er nok litt sliten etter en lang dag med spilling. Jeg bruker å ha litt vondt i skuldre og nakke, og litt gangsperre dagen etter.