Hopp til innhold

Skuffet over regjeringens prioriteringer i nord

Omorganiseringen av Hæren er lagt på is. Det liker ikke Kåre Simensen (Ap), som er medlem i utenrikskomiteen på Stortinget.

Forsvaret

Kåre Simensen (innfelt) er skuffet over at det ikke bli en styrking av Garnisonen i Porsanger. Bildet er av en M109 artillerivogn tilhørende Batteri Nils i Artilleribataljonen under Brigade Nords øvelse i Finnmark.

Foto: Winnefride Steen/ Forsvaret og FINNMARK FYLKESKOMMUNE/ÅSERUD

I dag kom svaret på hvor mye regjeringen vil øke forsvarsbudsjettene med de kommende årene.Det er også kjent hvor baser og anlegg skal legges ned for å gi rom for nytt og kostbart utstyr.

Regjeringen har besluttet å gi Forsvaret 165 milliarder kroner ekstra. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og det fagmilitære rådet ba opprinnelig om 175 milliarder kroner over de neste 20 årene.

I Finnmark blir det ingen styrking av Garnisonen i Porsanger, til tross for at forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen anbefalte det i sitt fagmilitære råd.

– Jeg er skuffet over at man gjør dette. For meg virker det som en nedprioritering av Hæren. Det liker jeg dårlig, sier stortingsrepresentant Kåre Simensen som også er medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Kåre Simensen (Ap)

Stortingsrepresentant Kåre Simensen, som også er medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, sier at ting må skje dersom man skal ta synlighet i nord på alvor.

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

Frykter det ikke blir en oppbygging

– Forsvarssjefen var veldig tydelig på at Garnisonen i Porsanger skal og bør bygges opp, men når langtidsplanen legges frem så står det ingenting om det. Ergo betyr det at regjeringen har nedprioritert det man har fått et klart råd om å gjøre.

Simensen sier det blir spennende å se om Garnisonen i Porsanger noen gang vil få en oppbygging.

– I forhold til de store investeringene vi ser på kampfly og innenfor ubåtområdet, er spørsmålet hvor mye penger som er igjen til Hæren, samtidig som Forsvaret får et effektiviseringskrav som begrenser deres tilgang på penger.

– Hæren må løftes på samme måten som vi gjør innenfor sjø og luft. Det samme løftet bør være innenfor Forsvaret. Soldatene trenger tid til å øve med de sikkerhetspolitiske utfordringene vi kan stå overfor.

150 nye soldater til Sør-Varanger

Regjeringen foreslo i dag å styrke grensevakta i Sør-Varanger med 150 soldater og 50 ansatte offiserer. Avdelingen skal styrkes med antiluftvern og panserbrytende våpen.

– Målet med bevæpnet styrke er at en eventuell trussel skal tenke seg om, forklarer Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen, som i dag var til stede hos Garnisonen i Sør-Varanger og la fram planene for Finnmark.

Frank Bakke-Jensen

Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen sier at regjeringen trenger mer tid på en ny plan for Hæren og Heimevernet.

Foto: Marte Lindi, NRK

– Fordi vi utstyrer de med antiluftskyts og antipanservåpen må man rent fagmilitært tenke seg om i forhold til om man kommer med helikopter eller panserkjøretøy. GSV er utstyrt på en bedre måte nå en tidligere, sier han.

Samtidig opplyser Bakke Jensen at regjeringen trenger tid på en ny plan for både Hæren og Heimevernet. De skal nå se på hva slags type landmakt Norge skal ha, og vil komme tilbake hvor de forskjellige hæravdelingene etter hvert plasseres. Derfor er planene for Garnisonen i Porsanger utsatt.

– Skal vi ta forsvarssjef, forsvarsminister, og statsminister på alvor angående synlighet i nord, må det komme noe på plass her, sier Kåre Simensen.