Skriver du navn på kartongene?

Siden oppstarten i 1996 har kartonglotteriet gått litt i glemmeboka. Men skriver du navnet ditt på melkepakkene, kan du fortsatt vinne penger.

Returkartong

Sjansen for å vinne penger på melkepakkene er større enn før. Mindre fokus på lotteriet gjør at det er færre som deltar - og større vinnersjanser!

Foto: Terje Christiansen/NRK

Nordmenn kaster 2 millioner kartonger hver dag, viser tall fra Grønt Punkt, og 70 prosent av oss sier vi leverer de tomme pakkene til gjenvinning.

Men hvor mange skriver navn og telefonnummer på kubbene med kartong?

– Det er vanskelig å si, forteller Arve Martinsen i Grønt Punkt til NRK.

Vinnerne blir trukket ut i mottaksanleggene etter at kartonger er sortert fra papir. Men de siste årene er det blitt mindre fokus på konkurransen.

– Ettersom tiden går, er det gått litt i glemmeboka. Folk lurer på om det eksisterer fortsatt, og det gjør det, sier Martinsen.

Lotteri

Jaana Røine

Jaana Røine i Grønt Punkt

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen / Grønt Punkt

I 1996 startet kartonglotteriet opp. Siden da er det delt ut 28 millioner kroner. Alt du trenger å gjøre for å delta er å fylle seks kartonger i en sjuende, og skrive navn og nummer på kubben.

– Hvert år deler vi ut en pott på 1,6 millioner kroner, fordelt på en rekke vinnere, forteller sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt minner nå om Returkartonglotteriet, som er helt gratis å delta i. 94 vinnere trekkes hvert år, og de kommer fra hele landet.

Halvparten av vinnerne er privatpersoner, og halvparten institusjoner som skoler og barnehager.

Mindre i jula

Drikkerkartong er verdifull fordi den brukes for første gang. En melkepakke kan senere bli brukt 7-8 ganger, for eksempel til pizzaesker.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger, sier Røine.

Men i jula og andre høytider forsvinner en større andel tomme kartonger i ovn og restavfall.

– Dessverre ser vi at mange blir litt slappere med kildesortering i ferier og rundt høytider. Og når kulda setter inn er det også mange som bruker kartonger som oppfyring.

– Det de kanskje ikke vet er at en kartong gir lite varme, men desto mer aske og røyk, som igjen øker faren for pipebrann, sier Røine.