Skrev dikt som terapi etter å ha mistet sønnen på Utøya

Gunnar Sæbø skriver dikt. Kameraten Oddgeir Sagerup tar bilder. Sammen gir de ut boka «Fra nord – bilder og ord». Men å finne bildet som skulle illustrere diktet om Simon Sæbø som ble drept 22. juli på Utøya, var vanskelig.

bokutgivelse

Oddgeir Sagerup (til venstre) og Gunnar Sæbø har fått en drøm oppfylt når de nå gir ut dikt og bilder.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Dette er et svært personlig dikt fra Gunnar, og det skiller seg veldig fra de andre. Men jeg ville at det skulle være med i boka, fordi det som hendte med Simon er en så viktig del av Gunnar, sier fotograf Oddgeir Sagerup.

Løsningen kom helt ut av det blå. Eller rettere sagt: Ut av skogen.

– Sønnen min, som faktisk også heter Simon, kom hjem fra en tur i skogen med farfaren sin. I ett av trærne de hadde hogd, var det danna et hjerte midt i stammen. Bildet av hjertet, med alle årringene, ble det som følger diktet.

– Det føltes helt rett. Det viser at naturen er mangfoldig. Et fint bilde som kunne hedre Simon og de andre som gikk bort på Utøya, sier Gunnar Sæbø.

Men å lese akkurat dette diktet høyt, det greier han ikke. Ikke ennå. Kanskje aldri.

Smilet ditt – som en sommervind, så varm så lun og mild.

Verdian du sto for var ekte – du var snill.

Du tenkte også på andre mens galskapen sto på – prisen du betalte, den var rå.

Utdrag fra diktet "Til Simon vår bror og sønn" av Gunnar Sæbø
bokutgivelse

Diktet «Til Simon vår bror og sønn» er illustrert med dette bildet.

Foto: Oddgeir Sagerup

Folk og natur

Oddgeir Sagerup har vært en aktiv fotograf hele livet, og da han og Gunnar Sæbø inngikk samarbeidet om boka, hadde han nesten 80.000 bilder velge blant.

– Noen ganger fant jeg fort ut hvilket bilde som passet. Gunnar skriver veldig visuelt. Andre ganger måtte jeg jobbe mer. Bildet skal jo utfylle diktet, eller gi det en ekstra verdighet, sier Sagerup.

I boka er det fotografier av nordlys og flott natur, men også bilder som viser øyeblikk i menneskers liv. Diktene handler om gleder i hverdagen og magiske stunder i naturen, men også om avskjed og sorg over det som er forbi.

bokutgivelse

Dette stemningsfulle bildet hører til teksten om 'Det fineste ordet'.

Foto: Oddgeir Sagerup
Gunnar Sæbø leser diktet "Det fineste ordet" fra bilde- og diktsamlinga "Fra nord - bilder og ord", der Oddgeir Sagerup er fotograf.

Halvparten solgt

Opplaget er på beskjedne 500 eksemplarer. Salget har så langt gått strålende.

– Vi hadde et litt hemmelig mål om å selge to hundre bøker før jul. Men på ei uke har vi solgt over 300 bøker. Så det har vært et eventyr så langt, smiler Gunnar Sæbø.

Han tror kombinasjonen mellom dikt og bilder er en viktig suksessfaktor.

– Jeg liker å skrive dikt, men skjønner at det er et begrensa marked for dette. Men med bildene som illustrer på en god måte det som står i teksten, tror jeg mange finner noe å like, sier han.

bokutgivelse

Ei uke etter at boka kom fra trykken, er over halvparten av opplaget solgt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Skriving ble terapi

Diktene som kom med i boka, er skrevet de siste fem-seks årene. Mange av dem er blitt til på familien Sæbø si hytte på fjellet i Salangen. Simonstua er oppkalt etter eldstesønnen. 18-åringen, som 22. juli 2011, reddet mange liv før han sjøl mista sitt.

– Skrivinga har uten tvil vært en måte å bearbeide det som skjedde. Og det å følge drømmen sin og klare å gjøre noe man har hatt lyst til, har betydd utrolig mye. At jeg får gjøre det i lag med en sånn flott fyr som Oddgeir, er fantastisk, sier Gunnar Sæbø og smiler.