Lager skrekkomedie av samisk folketro

Freddy Vith fra Kiberg i Finnmark lager skrekkomedie av den gamle skikkelsen Stallo fra gammel samisk folketro.

Traileren til filmen Stallo - Sjamanens Forbannelse

Se traileren til Stallo - Sjamanens Forbannelse

Traileren til filmen hadde premiere på mandag under åpningskonferansen til Tromsø Internasjonale Filmfestival. Dette blir den første spillefilmen til den ferske regissøren.

Freddy Vith og Tor Egil Rasmusen

Regissør Freddy Vith og filmens fotograf Tor Egil Rasmussen før første opptaksdag

Foto: Lynn Helen Brenna

– Har alltid lurt på hvorfor ingen har laget film om denne myten tidligere, den er som skapt for skrekkfilm sjangeren. Temaet passer ekstra godt for en nordnorsk skrekkfilm. Så jeg måtte bare hive meg ut i det selv, sier Freddy.

Talentprogram

Freddy fikk ideen til filmen når han gikk siste semester på en bachelorgrad i medieproduksjon ved Høgskolen i Finnmark. Deretter ble han med i et talentprogram i regi av Filmveksthuset Tvibit.

– De søkte yngre filmskapere som ønsket å utvikle et spillefilm manus. Da utviklet jeg denne ideen om Stallo. Senere har jeg fått mye hjelp fra Filmveksthuset Tvibit til å få realisert denne filmen, forteller regissøren.

«Veiviseren» møter «Fredag den .13»

Når Freddy skal forklare filmen bruker han og si at det er en blanding mellom Nils Gaups, "Veiviseren" og skrekkfilmen "Fredag den .13". Filmen tar for seg en gjeng ungdommer som oppdager en samisk gravplass hvor det hviler en gammel forbannelse rundt den mytiske figuren Stallo.

– Filmens hovedperson har en traumatisk fortid der hennes storesøster ble drept i en skog. Siden har hun vært redd for å oppholde seg i skogen. Hun bestemmer seg for å overvinne frykten ved å bli med vennene på skogstur. Men hun blir mildt sagt satt på prøve når de får denne Stalloen etter seg.

Hallvard Kongsli

Scenograf Hallvard Kongsli med 'Kauras' som han har laget til filmen.

Budsjett på 400 000

Filmen som nå er i klippen har hatt en budsjett på 400 000 kroner. Pengene har kommet inn gjennom støtte fra Nordnorsk Filmsenter, FilmCamp og Filmveksthuset Tvibit.

Nå gjenstår klipping, fargekorrigering og musikk før filmen er ferdig. Freddy tør foreløpig ikke gi en premieredato, men regner med å ha filmen klar før sommeren.

– Da skal filmen på festivaler før vi skal få den på ordinær kino forteller den ferske regissøren.

Stallo - Sjamanes forbannelse

Armprotese fra filmsettet

Foto: Lynn Helen Brenna