Folk som ser mange skrekkfilmer har mindre koronafrykt

Ny forskning viser at det er en klar sammenheng mellom hvor mange skrekkfilmer du har sett og hvor godt du takler koronapandemien.

Nazi-zombier

Forskerens tips: dra hjem og lei deg en skrekkfilm, men det kan være greit å starte litt forsiktig. Bilder fra den norske skrekk komedien, Død snø.

Er du en som liker å sitte i et mørkt rom med en skrekkfilm på TV-skjermen? Da er dette godt nytt for deg:

En ny dansk-amerikansk studie viser nemlig at folk som ser mange skrekkfilmer, ser ut til å være mindre rammet av koronafrykt.

Over 300 amerikanere har deltatt i forskningen, og resultatene var klare:

Det er en klar sammenheng mellom hvor mange skrekkfilmer du har sett og hvor godt du takler koronapandemien.

– Hvis man ser mange skrekkfilmer, tyder det på at man er bedre til å holde negative følelser nede. Man har mindre angst og frykt, mindre søvnvansker og færre bekymringer. Det er en sammenheng vi ser, forteller den danske forskeren Mathias Clasen.

Han er førsteamanuensis på institutt for kommunikasjon og kultur ved Aarhus Universitet i Danmark, og var med på skrekkfilm-forskningen.

DIE ROCKY HORROR PICTURE SHOW

– Gamle skrekkfilmer kan vær greit å starte med, for de er ikke like overveldende., anbefaler forsker Mathias Clasen. Bilde fra grøsser musikalen Die rocky horror picture show fra 1975.

Foto: KPA / Heritage

– Høres tåpelig ut

Clasen sier årsaken er at skrekkfilmfans er vant til å regulere følelsene sine.

Når du ser en film der for eksempel verden står overfor sin nært forestående død, trener du deg selv i å justere følelsene dine opp og ned. Dette kan gjøres blant annet ved å kontrollere pusten eller tankene for å temme angsten, forklarer han.

– Vi fant også ut at de som ser mange filmer om romvesener har både bedre psykologisk motstandskraft og de føler seg mer forberedt på koronakrisen. De har tatt noe helt konkret fra disse filmene, og har fått innsikt i hva som skjer når et samfunn kommer i krisetilstand.

THE DEAD DON'T DIE

Forsker Mathias Clasen anbefaler å se zombiefilmer. Bilde fra zombiefilmen, The dead don't die.

Foto: Frederick Elmes / Focus Features / Frederick Elmes / Focus Features

Likevel er ikke alle like overbevist om den nye forskningen. Vi spurte folk på gata i Alta:

– Det syns jeg høres tåpelig ut. Hvorfor skal en skrekkfilm gjøre koronasituasjonen enklere for folk? Det kan jeg ikke skjønne. Jeg ser ikke på skrekkfilm og jeg syns det er noe tåpelige greier, sier Trude Hustad.

Mens andre er mer åpne for muligheten.

– Du setter nervene på prøve. Overlever du en skrekkfilm så kan jeg forstå at du er bedre rusta til å takle korona, sier Rose Gamst.

Skrekkfilm kan ruste deg bedre til koronapandiem

Rose Gamst syns skrekkfilmer i utgangspunktet veldig usannsynlige, men kan forstå at man kan være bedre rusta for en pandemi om man har sett mange.

Foto: Julie Kristin Karlsen Groseth / NRK

– Nå er ikke jeg den store tilhengeren av skrekkfilmer, men hvis forskningen sier det så får man bare tro på det, sier Karl Ellingsen.

Forsker Clasen anbefaler imidlertid å se skrekkfilm for å kunne takle pandemien bedre, og gjerne en zombiefilm.

– Du kan også se noen skrekkfilmer som er mer rettet mot verdens undergang enn de som nødvendigvis er så skumle.