Hopp til innhold

Skreinytt: "Ingen" forskjell på kysttorsk og skrei

Fiskeelskere venter nå i spenning på årets gladnyhet fra sjarkene utaskjærs: At skreien har kommet! Men få kjenner forskjell på skrei og kysttorsk.

Kokk Roger Myrvoll ved Dragøy Jekta

Kokk Roger Myrvoll frister med blodfersk kysttorskmølja fra fiskedisken til Dragøy Jekta.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

I disse dager går det ut bud om at fiskefrelsen har kommet, det vil si skreien. Skreisesongen starter i begynnelsen av januar, når barenthavsstorsken når norskekysten på leting etter et egnet sted å gyte.

Klart for skreimølje

Også torsketunge ansees for å være en delikatesse.

Delikatessen er noe mange har lengtet etter lenge, noe fiskebutikken Dragøy på Jekta storsenter har merket.

– Folk har spurt etter skreimølja siden tidlig i desember, sier kokk Roger Myrvoll.

Allerede bugner det med med torsk, lever og rogn i fiskedisken, men det er trolig mest kysttorsk som ligger der.

Skreimølje

Kysttorsken bedre enn sitt rykte

Mens skreien anses for å være en tradisjonsrik delikatesse, er kysttorsken lillebroren med litt lavere popularitet.

Selv ekte lofotinger sliter med å kjenne kvalitetsforskjellen mellom torskeartene. Jarle Rune Mathisen står ved disken på Dragøy og planlegger et bedre måltid med fersk skreimølje.

Jarle Rune Mathisen

Lofotingen Jarle Rune Mathisen elsker mølje, men kjenner ikke forskjell på kysttorsk og skrei.

– Nei, jeg kjenner ingen forskjell. Begge smaker like godt med lever, rogn - og en akevitt ved siden av, konstaterer Mathisen.

Mange starter skreisesongen med å innta et bedre måltid av slektningen kysttorsk, sier kjøpmann Bård Pettersen ved Eide Handel.

– Skreien like rundt hjørnet, men fortsatt er det kysttorsken som gjelder.

– Men torsken som går nær land har rykte på seg for å holde dårlig kvalitet?

– Det er jeg ikke enig i. Fisken er kjempegod på smak, men har ikke så god holdbarhet som torsk som ikke spiser så mye sild. Ferskheten er ekstra viktig på denne fisken. Fisken vi hentet i går, selges kun til kl. 12 i dag, presiserer kjøpmannen, og legger til;

– Om man lager saltfisk av den sildespisende kysttorsken, får den samme holdbarhet som annen fisk.

Hvilken dag som helst kan beskjeden fra sjarkfiskerne komme, om at skreien endelig har ankommet kysten. Men inntil da er kysttorsken et vel så godt alternativ.

Skreimølje

Maratonsvømmer fra Svalbard

I over 80 år har forskere forsøkt å finne ut om det er fysiske forskjeller på torsken som har base langs norskekysten og dens bror i Barentshavet. Tester av arvematerialet viser at det finnes få avvik, som forskerne mener skyldes forskjeller i oppvekstforhold og at skreien er tilpasset den lange turen fra Barentshavet til norskekysten. Seniorrådgiver Kjell Midling i Nofima kan mye om torsk, og er klar i sin tale;

– Du skal være veldig flink for å se forskjellen mellom kysttorsk og skrei. Jeg klarer det ikke! De er begge samme art, gyter de samme stedene og noen steder krysser de seg.

Midling kaller skreien «den vandrende fisken» og den kommer i stort antall.

– Vi fisker mye mer skrei enn kysttorsk. Så sjansen for å få kysttorsk i butikken er ikke så stor. 95 av 100 torsker vil være skrei, sier Midling.

Blodfersk torskerogn

Blodfersk torskerogn lokker til møljekalas.

– Men er det noen smaksforskjell?

– Kanskje. Fisken som følger silda, vil ofte preges av det. Den tåler ikke å ligge så lenge på is før den blir løs i fisken. Kysttorsken oppfattes som hardere og litt traustere i kjøttet. Men om man foretar en blindtest, tror jeg det blir tøft å kjenne forskjell, sier Midling.

Utseendemessig kan det også være forskjell. Midling sier at skreien er en lang, slank maratonsvømmer, noe som skyldes at den har «svømt fra Svalbard og holdt på ei stund».

– Kysttorsken er mer kompakt, og det kan vi nok se noen ganger uten å ta ørestensprøve eller genetikkprøve. Men det er forferdelig vanskelig å se og smake forskjell.

Nydelig skue

Kjøpmann Pettersen engasjerer seg selv i fiskehandelen, og tok i går turen til yttersida av Kvaløya for å få nærkontakt med fiskeflåten.

– Det var et fantastisk skue. Jeg så ut mot Håja og den veien, og det lå sikkert 20 båter på havet og dro opp torsk. Det var et utrolig fint syn - og de fikk mye fisk.

Kundene er nå klare for å la havets delikatesser overta plassen på matfatet.
– Vi har gått inn i en ny sesong. Den store interessen for kjøtt er over for kundene, nå er det fisken som gjelder, konstaterer Pettersen.

Og når kommer skreien? Hvilken dag som helst. Følg med i en fiskedelikatessebutikk nær deg.