Hopp til innhold

Skredvarslerens beste påsketips

Skredvarslingen på Varsom.no blir stadig mer populær. Se deres beste råd for deg som skal til fjells i påsken.

Uvær på fjellet kan komme brått

Mange har nok tenkt seg på fjellet i påsken. Men fjellet kan være lunefullt.

Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

Emma Barfod

I tre år har Varsom.no varslet skredfare på norske fjell. Ifølge Emma Barfod i NVE merker de økt fokus på skred i befolkningen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi har ikke gjort en god undersøkelse på bruken av varsom.no, men vi merker hele tiden økt bruk. Om det skyldes varselet i seg selv, er usikkert, men at varselet eksisterer har nok vær med på at det har blitt mer fokus på skred og skredfare. I tillegg har det blitt større interesse rundt temaet i media og blant folk, sier Emma Barfod i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Når påsken nå er rundt hjørnet er det viktig for Barfod og de som jobber med skred å minne om hensyn å ta når folk skal ut i fjellet.

1. Sjekk skredvarsel og værmelding før du bestemmer deg

– Et godt råd er å ikke bestemme seg for hvor turen skal gå før du har sjekket vær og føre. Hvilket fjell du skal gå på er en avgjørelse som bør tas etter at du har tatt ei vurdering av værforhold, i tillegg til en vurdering av kunnskapen og evnene til turkameratene dine og deg selv, sier Barfod.

2. Ta skredkurs

Thomas Heisig

Thomas Heisig holder flere skredkurs i året.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Dersom du ønsker å ferdes i skredfarlige områder, altså områder med en helning på mer en 30 grader, er det viktig å ha den nødvendige kunnskapen for å ta riktige valg, sier skredeksperten.

3. Gjør vurderinger underveis

– Det er viktig å gjøre vurderinger av skredfaren hele tiden når du er på tur, sier Barfod.

Varsom.no baserer sine varsler på observasjoner fra 22 regioner i Norge, i tillegg til værvarselet og egne verktøy, som snømodeller.

– Varselet vårt dekker større områder. Det kan være store lokal forskjeller, så varselet vårt er bare et hjelpemiddel i din egen vurdering av situasjonen, sier Emma Barfod.

Birgit Katrine Rustad, avdelingsingeniør i NVE, og Silje Storevik Moe, avdelingsingeniør i Statens vegvesen, viser hvordan du sjekker skredfaren selv. Reporter: Terje Gilleshammer.

4. Forstå «Skredproblemet»

I tillegg til skalaen for faregrad, har varsom.no noe som heter skredproblem. Det er en indikasjon på hva du skal se etter for å gjøre en vurdering av skredfaren.

– Sånn som i Troms nå, har det kommet en del nysnø den siste uka, i tillegg til at det har blåst en del. Det har ført til at snøen pakker seg i lesidene, og du får en økt fare for flakskred, forteller Barfod.

– Da blir snøen tettpakket, og kan løsne i store flak. Bruddkanten på et eventuelt skred kan da bli veldig bred. Det er viktig å vite hvilke skredproblemer du kan møte på, og hvilke tegn du skal se etter, som for eksempel vindretning og lignende.

5. Tør å droppe turen

– Er det for stor skredfare, er det ikke et nederlag å droppe turen. Du kan eventuelt velge en tur som ikke er like bratt. Det finnes mange gode muligheter for fine turer i fjell som ikke har en helning på over 30 grader.

6. Rapporter inn dine observasjoner

NVE har utviklet en egen app og en nettside som heter regobs. Ved hjelp av denne tjenesten skal du og jeg kunne sende inn våre observasjoner når vi er ute på tur.

– Vi oppfordrer så mange som mulig om å bruke denne tjenesten. Alle observasjoner er med å gjøre vårt varsel enda mer detaljert, sier Emma Barfod.