Hopp til innhold

Skredulykka i Lyngen: – Det var en svært krevende jobb

Jens-Morten Øvervoll var med på å grave fram de italienske skituristene som ble tatt av snøskred på Lyngseidet. En mann blir behandlet for kritiske skader ved sykehuset i Tromsø.

Jens Morten Øvervoll

Jens-Morten Øvervoll som er nestkommanderende i skredgruppa var med i redningsarbeidet på Lyngseidet. Bildet er fra en annen anledning.

– Det var en svært krevende jobb. Det er tøffe forhold å jobbe under, men vi er fornøyd med innsatsen og ønsker at det skal gå bra med vedkommende, sier Øvervoll til NRK.

Han er med i skredgruppa i Troms, og fungerte som nestkommanderende fagleder under redningsarbeidet torsdag ettermiddag. Øvervoll var en av 15 stykker som tilfeldigvis var på et skredkurs i nærheten av der ulykken skjedde, og som raskt rykket ut til skredområdet.

– Vi ville brukt lengre tid hvis vi ikke tilfeldigvis var på dette kurset, sier han.

Snøskred Lyngseidet

To italienske skiturister ble tatt av et snøskred i Lyngen torsdag ettermiddag. En mann er kritisk skadd.

Foto: Arild Yngve Koch

Ble gravd fram etter nesten to timer

Klokka 16 varslet politiet at det hadde gått et snøskred i nærheten av Lyngseidet. Et turfølge som bestod av fire skiturister fra Italia var på skitur i området, og to personer fra reisefølget ble tatt av et stort snøskred.

Den ene ble raskt reddet og bidro selv i redningsarbeidet, mens den andre ble gravd fram på flere meters dyp etter nesten to timer.

– Mannen som ble fraktet hit behandles for kritiske skader, sier kommunikasjonsrådgiver på Universitetssykehuset Nord-Norge, Per-Christian Johansen klokka 20.45.

Redningsarbeid etter skredulykke Lyngseidet

Alt tilgjengelig mannskap ble sendt ut til området.

Foto: Fabian Marcus Amundsen Ubeda / NRK

Jens-Morten Øvervoll forteller at da de kom fram til stedet var det allerede lokalisert et signal fra en skredvarsler. Det gjorde at de hadde noe å gå etter i gravearbeidet.

– Den første personen som ble reddet fra skredet var delvis synlig på overflaten og var gravd fram av de andre i turfølget da vi kom fra. Jeg har ikke helt oversikt over hvor lang tid det tok før den andre personen ble gravd fram, det er ikke tid til å se på klokka i en slik situasjon.

Måtte selv vurdere skredfaren

Det var betydelig skredfare i området, og mannskapene måtte selv vurdere skredfaren opp mot egen sikkerhet før de tok seg inn i området.

– Noe av det viktigste vi gjør i slike situasjoner er å gjøre en risikovurdering i skredområdet. Vi må sikre oss at vi ikke går inn hvis det er fare for etterskred. Vi konkluderte til slutt med at det var trygt å jobbe der.

Ifølge Øvervoll var det et kantkornlag av snø som kollapset som utløste skredet. Politiet har uttalt til NRK at det var snakk om store snømengder.

Da Jens-Morten Øvervoll og resten av redningsmannskapet kom ned av fjellet gjennomførte de en debrifing.

Snøskred Lyngseidet

Første mannskap som kom fram ble flydd inn med helikopter.

Foto: Arild Yngve Koch

Flere nyheter fra Troms og Finnmark