Hopp til innhold

Skredfare på nivå 3: – Det er på 3 og 2 at flest folk omkommer

Snøbyger og sterk kuling har preget værbildet de siste dagene. Det gjør at snøskredobservatørene må følge ekstra nøye med.

Snøskred Senja påsken 2013

I 2013 omkom tre personer i et snøskred i Tromdalen på Senja. Her søker mannskaper fra Røde Kors i de massive, kompakte skredmassene. Bilde fra boken «Snøskred — livsviktig kunnskap».

Foto: Kjetil Brattlien / NGI

– Med de dagene som kommer nå, så er det er veldig viktig å få oversikt over hvor mye snø som er kommet. Det har vært mye vind, og da blir snøen fordelt veldig ujevnt. Det har mye å si for skredfaren om det har kommet 10 centimeter, som det kanskje har gjort i indre fjordstrøk, eller 60-80 centimeter som det har gjort i Langfjorden.

Bjørn Michaelsen jobber som observatør for området Alta og Loppa for nettstedet Varsom.no. Det er en nettside som viser skred- og flomfare i hele landet.

De neste dagene er det betydelig skredfare i hele Nord-Norge.​

Skredekspert Bjørn Michaelsen

Skredekspert Bjørn Michaelsen sier mildværet har trygger forholdene noe, men ber likevel folk være forsiktige.

Foto: Kai Erik Bull

Mildværet har gjort det tryggere

Parametere som temperatur, vind, nedbør blir lagt sammen til et skredvarsel, som gir en indikasjon på forholdene i påskefjellet.

Mikalsen tror mildværet Finnmark opplevde før vinden og snøbygene slo inn, har gjort forholdene litt tryggere enn hva han først hadde fryktet.

– I forkant av mildværet var det mange som var på fjellet med ski eller skuter som ble plaget av sukkersnø. Det var overalt, mye mer enn hva vi har vært vant til.

Dersom det hadde kommet ny snø over sukkersnøen, ville skredfaren økt betraktelig.

– Det mildværet som kom nå var med på å stabilisere det gamle dårlige snødekket, slik at det nye som kom nå har et bedre fundament, sier Michaelsen.

Skredulykker i Norge 1975-2015

Antallet snøskredofre i Norge fra 1975-2015. I 1986 omkom 22 personer. Siden 2009 har antallet skredofre økt i forhold til årene før.

Foto: NGI

– På nivå 3 og 2 at folk flest omkommer

Mads Gilbert, anestesilege ved luftambulansetjenesten på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), var i dag ute med et hardt budskap til turgåere:

– Alle som skal ut på skitur i bratt terreng bør stille seg et spørsmål om morgenen før de går ut: «er jeg villig til å dø i dag?»

Mads Gilbert og Anna Bågenholm

Anestesilege Mads Gilbert ber folk om å planlegge turen skikkelig, og ikke risikere livet i terreng med skredfare.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Hva tenker du om uttalelsen?

– Man kan stille det samme spørsmålet til alle som kjører bil. Har du tenkt å kjøre som en gærning i dag og ende dine dager, eller vil du være en fornuftig bilist og gjøre det du kan for å unngå det? Det samme gjelder når man går i terrenget og i fjellet.

Han håper folk vil benytte seg av mulighetene og hjelpemidlene som er tilgjengelig i dag til å forberede seg om man skal på fjellet.

– Nå er skredfaren betydelig, på 3, og det er i skredfare 3 og 2 at flest folk omkommer. Med det dårlige været som er nå vil det nok være fristende å gi seg i kast med de bratteste sidene når det først kommer en solskinnsdag, både med ski og skuter, men da er det veldig lurt å vente.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark