Skolefrokost på dugnad i tørr kommuneplan

En næringssjef med handlekraft, et ledig lokale og elever som blir med på dugnad.
Da blir det skolefrokost og en god start på en lang skoledag.

skolejenter i Gryllefjord

Skolejenter i frokostsalen i Gryllefjord: Saja Jouma Almohamad, Marissa Sharpel Toutounji og Mariell Richardsen.

Foto: Arild Moe / NRK

Han er næringssjef i Senja-kommunen Torsken og steller med noe så tørt som en samfunnsplan. – Men da handler det også om trivsel og at folk får i seg god og riktig mat, sier Jørn Aarsland. Han står i et halvtomt lokale i skolen i Gryllefjord. Noen ringpermer, bøker og mapper i vegghyller forteller at her har det vært bibliotek tidligere.

Jørn Aarsland

God og riktig mat for Jørn Aarsland, næringssjef i Torsken

Foto: Arild Moe / NRK

Ikke ei kommunal krone

Noen dager senere er rommet omgjort til en spisesal med friske farger og dekor på veggene. Næringssjefen har da brukt kveldstimer og fått med seg 6. og 7.-klassen på dugnad. Oppussinga har ikke kostet kommunen ei krone. Aarsland har hentet penger, utstyr og mat fra næringslivet i området.

– Jeg har spist havregrøt i dag. Det var godt, sier 6.-klassingen Ahlam Jouma Almohamad. Spisesalen syder av unger som henter seg brødskiver, grøt, frukt eller cowboymat.

Alham Jouma Almohamad

Fra ingen frokost til havregrøt, 6.-klassingen Ahlam Jouma Almohamad.

Foto: Arild Moe / NRK

Ahlam var med på opp-pussinga og innrømmet da overfor NRK at den dagen hadde hun ikke spist frokost før hun dro på skolen. Andre elever NRK snakket med hadde spist vafler med syltetøy, brød med salami og majones eller – ingenting, som Ahlam.

Frokost starter kroppen

– Det er veldig bra at vi fikk dette. Frokosten er jo det som starter kroppen, starter dagen, i hvert fall for meg, sier Kristian Pettersen, han leder elevrådet ved skolen.

Kristian Pettersen

Frokost starter kroppen, mener Kristian Pettersen, elevrådsleder ved Gryllefjord oppvekstsenter

Foto: Arild Moe / NRK

I første omgang vil frokost-prosjektet vare ut november, litt avhengig av om næringssjefen – eller kanskje skal vi si ernæringssjefen? – får med seg andre kommunalt ansatte eller foreldre til å lage frokosten tidlig på morgenen.

God hjelp til travle foreldre

– Dette setter vi veldig stor pris på, sier Ronny Mikalsen, far til en av de vel 70 elevene ved skolen. Når NRK spør om foreldrene føler at det kommunale tiltaket oppleves som kritikk av foreldrene, rister han på hodet. – Nei, dette er til god hjelp. Manga av oss har det litt for travelt om morgenen.

Næringssjef Jørn Aarsland sier han ikke tror Torsken-elevene er dårligere på frokost enn andre.

– Nei, undersøkelser viser at mange spiser dårlig frokost, eller ikke. Og mange vil ha mat en time etter at de sto opp, og da er de kommet på skolen, sier han. Aarsland mener det blir viktig å teste ut forskjellige typer frokost, ikke bare brødskiver, kanskje havregrøt eller frukt og grønt.

– Så får vi se om det er det som skal til.

Nettstedet helsenorge.no skriver: Har du dårlig matlyst eller dårlig tid, kan det å spise et eple eller en lettyoghurt, drikke et glass juice eller et glass mager melk være en løsning. Et annet alternativ er å lage en frokostmatpakke du kan ta med deg og spise når matlysten melder seg.

Men er det frokost som skal til for at elevene skal lære mer og ha en god dag på skolen? Les også: