Skikjører begravd i snøskred: – Ble trolig reddet av en stein

Skikjøreren som lå 30 minutter under snøen før han ble funnet, ble trolig reddet av en stein.

Snøskred Nevernesfjellet mot Bjørnvika i Nord-Troms

Dette bildet som er tatt av luftambulansen viser hvor stort skredet var. Nede ved skredkanten står deler av turfølget og redningsmannskaper.

Foto: Luftambulansetjenesten/UNN

Det sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt.

Et utenlandsk turfølge på tolv ble tatt av snøskred i Kvænangen i Nord-Troms onsdag formiddag. Ifølge politiet lå en av skikjørerne under snøen imellom 20 og 30 minutter før han ble gravd frem av turkameratene.

– Han var veldig heldig, for i skredet ble han stående oppreist mot en stein. Der hadde han nok luft rundt seg til han ble funnet av de andre. Hadde han blitt liggende noen meter under snøen, kunne utfallet ha blitt helt annerledes, sier operasjonslederen.

Denne gangen ble det en lykkelig utgang på den dramatiske situasjonen. Men Augensen er bekymret over at det har vært mange hendelser den siste tiden, der utenlandske turfølger har blitt tatt av snøskred.

– Det er uvisst om disse turistene har vært klar over skredfaren i forkant. Jeg håper det ikke er slik at de har satt sikkerheten til side for muligheten til å få oppleve toppturer i fjellet, sier han.

Lensmann Morten Augensen

Operasjonsleder Morten Augensen håper ikke det er slik at turistene trosser skredfaren fordi de har brukt mye penger på å komme til Norge.

Foto: Sander Andersen / NRK

Augensen viser til at mange turister bruker mye penger på noen dager eller en langweekend i Nord-Norge.

– Hvite fjell og blå himmel kan være forlokkende, og hvor mye kunnskap de har om forholdene, vet vi ikke. Men vi håper de ikke setter liv og helse til side for å få seg et eventyr i fjellet, sier han.

Politiet mangler kunnskaper om hva som er foranledningen for alle skredulykkene. Det finnes ikke rutiner for å foreta avhør, og med utenlandske turister og guider kan det være språkmessige barrierer.

– Når ulykker skjer, blir det igangsatt redningsaksjoner, og det er ikke vanlig å foreta avhør der og da. Men som forebygging kan det være bra å få en kartlegging av hvilke vurderinger som ble gjort før turen, sier operasjonsleder Morten Augensen.

Var bevisst

Det franske turfølget var på tur i Nevernesfjellet ved Jøkelfjord i Kvænangen da de ble tatt av skredet. Ifølge politiet ble skredet utløst da turfølget kjørte ned den bratte sørvestsiden av Nevernesfjellet, opplyser politiet.

Det var en stund uvisst hvor mange som var tatt.

Et legehelikopter ble umiddelbart satt inn i redningsarbeidet. Det hadde også med seg to lavinehunder til skredområdet.

– Vedkommende var ved bevissthet da han ble gravd fram. Vi har ikke fått melding om alvorlige skader, opplyser Meyer.

Ifølge pressevakta ved Universitetssykehuset Nord-Norge fikk de tolv legesjekk på stedet. Ingen av dem trengte å sendes til UNN i Tromsø.

Snøskred Nevernesfjellet mot Bjørnvika i Nord-Troms

Her ser vi hvor skredet startet og gikk nedover fjellsiden i Kvænangen i Nord-Troms. Det ser heldigvis ut til at skituristene kom fra skredet uten alvorlige skader.

Foto: Luftambulansetjenesten/UNN

Turistene kom til området med båt, og ifølge Meyer var det kapteinen på båten som meldte om snøskredet. Turfølget hadde med seg en fransk guide på turen.

Skredet beskrives som stort av politiet.

Det har de siste ukene vært en rekke alvorlige hendelser i Nord-Norge, der skikjørere og skuterkjørere har vært involvert i snøskred. Skjærtorsdag omkom en mann i Kildal Nordreisa i et snøskred. Tre dager senere omkom en skikjører under skikjøring i Lofoten.

Ifølge skredvarslingstjenesten Varsom er det for tiden betydelig skredfare – faregrad 3, i hele Nord-Norge.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Det var 20. mars at en levering på flere tusen åndedrettsmasker ble levert til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) av en privat aktør. Maskene er en del av smittevernutstyret som blir brukt blant annet i arbeidet med koronasmittede pasienter. Men mens UNN i Tromsø ventet på beskrivelse av produktet, ble 800 av maskene tatt i bruk av de ansatte ved sykehuset.

200 sykehusansatte brukte usikre ansiktsmasker som beskyttelse