Hopp til innhold

Skigåer skadd i Tromsø – fraktet til UNN etter utfordrende redningsaksjon

Først hindret været helikopteret til for å redde ned mannen fra et fjellområde i kommunen. Deretter måtte redningsmannskap på snøskuter gi opp.

Redningsakjson

Politiet meldte etter klokken 22 at mannen er berget ned fra fjellet, og at han opplyses å være kald. Mannen er fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Mest sannsynlig har han knekt foten, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen ved Troms politidistrikt.

Hvordan den øvrige tilstanden til mannen er, som er lokalt tilhørende og i 50-årene, kan politiet sent søndag kveld foreløpig ikke si mer om.

Dramatisk aksjon

Like etter klokken 21.30 bekreftet politiet overfor NRK at den skadde var på vei ned fra fjellet.

Redningsmannskapene hadde tatt seg frem på truger for å komme seg til fots til stedet der den skadde mannen befant seg.

Tidlig på kvelden sa operasjonsleder Thomassen følgende:

– Det er en stund siden vi pratet med dem. Mannen er kald og skadd. Vi ønsker å komme frem til ham så fort som mulig.

Det var Norsk Folkehjelp som sendte ut mannskaper for å berge ned skigåeren, som hadde falt og skadet seg i nærheten av ett av Tromsøs høyeste fjell, Hamperokken. Skigåeren var sammen med to andre personer som holdt stand ved ham, og jobbet for å holde ham varm, på rundt 500 meters høyde.

– Det er klart. Det blir kald de også, sa Thomassen.

Vanskelige forhold

De meldte først om hendelsen rundt klokken halv fem søndag ettermiddag.

Et helikopter ble sendt ut, men kunne ikke lande på grunn av dårlig sikt. Deretter forsøkte redningsmannskapene å komme til med skuter, men ga opp.

Det lavet ned med snø i området, og terrenget er bratt. Det var enda brattere opp mot der den skadde mannen lå. Redningsmannskapene hadde med seg fagleder for skred, for å vurdere tryggheten i redningsaksjonen.

– Dette er erfarne dyktige fjellfolk. De er bedt om å ta sine forholdsregler for ikke å utsette seg for fare, sa Thomassen.

– Vi har gjort flere vurderinger med tanke på å frakte mannskaper opp med helikopter å sette dem av på cirka 1000 meters høyde. Det ble vurdert som for risikabelt.

Helikopteret som ikke kom frem var sendt Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Sea King har ikke vært prøvd, for den vil det være enda vanskeligere å gjennomføre redningsaksjonen med, sa Thomassen.