Skaper vennskap på tvers av grensene med ishockey, vodka og rølp

Barents-regionen er kjent for sitt kalde klima, også i politikk. NRK-serien «Puckers» skal vise hvordan vodka, hockey og rølp kan skape vennskap og bryte ned fordommer, på tvers av grensene.

Mika Miethenen, PUCKERS

Ideen til serien om Kirkenes Puckers startet med at regissøren ble fascinert av at det fantes et hockeylag i Finnmark som spilte i en internasjonal liga.

Foto: Baard Henrik Mathisen

– Da jeg så hockeyserien i sammenheng med de dramatiske historiske og politiske relasjonene mellom disse tre landene, så skjønte jeg at her ligger det en helt spesiell fortelling, sier regissør Kristian Sønvisen Bye.

Barents-regionen er kjent for sitt kalde klima, også i politikk. NRK-serien «Puckers» skal vise hvordan vodka, hockey og rølp kan skape vennskap og bryte ned fordommer, på tvers av grensene.

«Puckers» har premiere på NRK i november.

Nett- og TV-serien handler om ishockeylaget Kirkenes Puckers, som kjemper om å vinne kamper i Barents Hockey League. Samtidig jobber de for vennskap på tvers av grensene til Finland og Russland. Serien følger også et lag i Finland og et lag i Russland.

Eilif Bremer Landsend, som er prosjektleder for serien, mener det er viktig å lage en slik serie for å vise hvordan naboskapet er så langt nord.

– Det samarbeidet man opplever på tvers av grensene kan føre noe fint med seg. Det kan føre med seg vennskap, nye relasjoner og ikke minst det å bryte ned motsetninger og grenser mellom folk.

Folk-til-folk-samarbeidet

Foruten menneskene og samarbeid man, vil det politiske bakteppet også spille en rolle i serien, forteller Sønvisen Bye.

– Vi har alle lett for å konstruere fiendebilder av dem vi ikke kjenner. Dette er en hockeyliga som har eksistert i 11 år og som har gitt deltakerne anledning til å bli kjent med hverandre og med nabolandene.

– Jeg mener det er viktig å vise hvordan storpolitiske hendelser og relasjoner mellom stormakter virker og har virket, rett inn på livene til folk som bor i Barentsregionen, sier han.

Ishockeyspillere, PUCKERS

– Jeg håper selvfølgelig at folk blir veldig glad i medvirkende i serien, og ser hva de betyr for sitt lokalsamfunn, sier Eilif Bremer Landsend, prosjektleder.

Foto: Baard Henrik Mathisen
Claus Bergersen, PUCKERS

Ishockeylaget Kirkenes Puckers har eksistert i 11 år. Nå får de sin egen serie på NRK.

Foto: Baard Henrik Mathisen

Korona-utfordringer

Innspillingen av serien startet i oktober i fjor høst, og skulle vare til april i år. På grunn av korona ble det endring i planene.

– Vi var i Kirkenes for å filme akkurat da Norge ble stengt ned. Da fikk vi filma kaoset og alle spørsmålene som oppsto, før vi også måtte dra hjem og legge ned kamera, sier prosjektleder Bremer Landsend.

Likevel har TV-team klart å fange de viktigste øyeblikkene for en serie på fem episoder. De lover god underholdning, og håper at folk også kan lære litt av å se på serien.

– Vi møter varme og fargerike personer som virkelig bærer på en drøm. Jeg håper publikum blir glad i spillerne og vil se de spille. Drømmen er jo å bli ishockeyproff, men det er jo en barndomsdrøm som på en måte ikke kommer til å gå i oppfyllelse, sier Bremer Landsend.

Kristian Sønvisen Bye lager serien PUCKERS

TV-serien har blant annet vært i russiske Zapoljarnyj og gjort opptak.

Foto: Eilif Bremer Landsend / NRK

«Puckers» har premiere i november 2020 og kan ses på NRK1 og i nettspilleren til NRK.