Hopp til innhold

Skaper arkitektur som skal få folk ut på tur

Arkitektene i Vardøbedriften Biotope utvikler arkitektur som gir turfolk ly for vær og vind. Nylig vant de kampen mot de anerkjente arkitektene i Snøhetta, og får tegne raste- og overnattingsplasser langs vestfoldkysten.

Arkitektene Tormod Amundsen og Elin Taranger

Arkitektene Tormod Amundsen og Elin Taranger har satset på arkitektur som skal få flere ut på tur. Nå er de et team på seks medarbeidere.

Foto: NRK

– Det er kjempeartig, og en fjær i hatten for oss. Dette er en anerkjennelse av vår spesialkompetanse som går på naturtilrettelegging. Vi har valgt å være tro mot den nisjen vi har satset på, og det får vi igjen for nå, sier daglig leder Tormod Amundsen.

Biotope har hovedkontor i Vardø i Øst-Finnmark. Herfra styrer bedriften turistprosjekter i fem land ved hjelp av Skype og Twitter.

Padleled Vestfold

Fylkeskommunen i Vestfold falt for Biotope sin enkle og vakre naturtilpassede arkitektur.

Foto: Frank Tindvik, vestfold fylkeskommune

Naturlige samlingssteder

I juni arrangerte Vestfold fylkeskommune en lukket konkurranse der de tre arkitektfirmaer Tind, Biotope og Snøhetta deltok.

Målet med prosjektet er å tilrettelegge bedre for padlere i skjærgården i Vestfold. Fylkeskommunen ønsket seg praktiske bygg der hovedaktiviteten skal skje ute, men med mulighet for enkel overnatting og le under tak.

Jurymedlem og prosjektleder for «Padleled Vestfold», Bård Andresen i Vestfold fylkeskommune, mener forslaget til arkitektkontoret Biotope tok hensyn til padlernes behov for ly og overnatting på en spesielt god og enkel måte.

I begrunnelsen står det også at prosjektet er vakkert og enkelt, og at det glir inn i det sårbare kultur- og naturmiljøet det skal stå i.

Fugleskjul i Vadsø

Flere land er blitt interessert i Biotop sin naturtilpassede arkitektur. Her er et fuglekikkeskjul ved Varangerfjorden i Finnmark.

Foto: Tormod Amundsen / Biotope

Videreutvikling av fuglekikkeskjul

Daglig leder av Biotope Tormod Amundsen, er lidenskapelig opptatt av fugler. Det ville han kombinere, og legge til rette for fugleturisme med blant annet spesialtegnede skjulesteder. Nå er Biotope et team på seks kvinner og menn.

– Det vi gjør er å lage moderne gapahuker. Det handler om gode leplasser, på fine steder i naturen. Da kan en fuglekikker stå lenge å nyte naturen og fuglelivet. Det samme gjelder for overnattingskonseptet langs vestfoldkysten. Her har vi i tillegg tenkt på overnattingsplasser. Denne type tilrettelegging gjør det enklere for folk å være på tur, sier Amundsen.

Flere andre aktører har også vist sin interesse for prosjektet Biotope nå starter opp i Vestfold.

– Hensikten er å gjøre det enklere for folk å være på tur. Vi ønsker at folk skal bruke sine nærområder mer, sier arkitekt Tormod Amundsen.

Vardø

Biotope har hovedkontor i Vardø i Øst-Finnmark, men får snart et lite lokalkontor i England.

Foto: Atle Markeng / NRK

Hovedkontor i Vardø

Tormod Amundsen og kollega Elin Taranger ønsket å etablere arkitektkontoret Biotope i Vardø i Øst- Finnmark. Naturen og det rike fuglelivet var viktige faktorer. Samtidig er de en internasjonal bedrift, med medarbeidere fra flere land. Bedriften har også prosjekter i England, Danmark, Russland, Island og Kina.

– Alt vi jobber med er naturtilrettelegging med fuglekikkeskjul, gapahuker, fotoskjul og små overnattingsmuligheter. Det er det vi skal bli best på. Vi har utviklet en kunnskap som gjør at vi til og med slår Snøhetta som er et av de mest anerkjente arkitektfirmaene i verden, sier en fornøyd leder av arkitektfirmaet Biotop, Tormod Amundsen.