Hopp til innhold

Skal vise hva som skjer når det står mellom liv og død i enorme nord

NRK setter snart i gang innspillingen en dokumentarserie med utgangspunkt i Universitetssykehuset Nord-Norge. Det handler skjebnesvangre sekunder, og enorme avstander.

Når sekundene teller

VARIERT HVERDAG: Hverdagen på akutten ved UNN er svært variert. I løpet av en innspillingsperiode på noen uker skal NRK prøve å gjenspeile dramatikken. Illustrasjonsbilde fra UNN.

Foto: Tor Even Mathisen

Tone Lein

ENORME AVSTANDER: Avstandene i Nord-Norge, som for eksempel på Finnmarksvidda, er store. Nå lages dokumentarserien om hvordan helsepersonell står i situasjoner om liv og død mellom avstandene.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Vi har lyst til å se på hva som skjer i øyeblikket man trykker på 113, og hele det apparatet som settes i gang da, sier programsjef for NRK i Nord-Norge Tone Lein.

Serien, som blir i 10 episoder, handler om helsepersonell som hver dag står i situasjoner som handler om liv og død i et enormt geografisk område.

– Bakgrunnen for at NRK velger å lage denne serien fra universitetssykehuset i Tromsø, er at dette er helt klart den enheten innenfor helsevesenet som har det største geografiske området de skal dekke. De har ansvaret for akuttberedskapen mellom Nord-Trøndelag og Nordishavet, og det er halve Norges landareal, sier Lein.

Mellom liv og død

Serien har arbeidstittelen «Når sekundene teller». I serien skal seeren få innsikt i et fagmiljøet gjennom menneskelige møter, hverdagslige så vel som dramatiske situasjoner som foregår i spektakulær natur, subarktisk klima og omskiftelig vær.

– Vi har lyst å vise hvor utfordrende det er å gi et likt helsetilbud til alle som bor i Norge, uavhengig av hvor du bor, og hvor krevende det er å stå i en hverdag der du hele tiden må velge mellom liv og død, sier Lein.

Det er viktig å synliggjøre utfordringene som helsepersonell står overfor, mener Lein. I Nord-Norge kan naturen være ugjestmild og været ekstremt.

– Vi som bor i nord vet kanskje det. Men folk over hele landet vet kanskje ikke om det store utfordringene det er å gi et slik tilbud, sier hun.

Ambulansearbeidere

PÅ VEIEN: Ambulansearbeider Ingar Johansen (til venstre) sammen med avdelingsleder Espen Stellander og Finn-Olav Lind, bidrar til helsehjelp utenfor sykehuset.

Foto: Tor Even Mathisen

Helsepersonell i fokus

Lein forteller at målet er å ha premiere i januar 2019. Opptakene starter i februar 2018, altså denne måneden.

– Har dere funnet noen spennende personer å følge?

– Det er veldig mange interessante personer og flinke fagfolk å velge mellom. Det vil bli et ganske bredt spekter i motsetning til mye vi har gjort før, sier Lein.

– Dette er en serie som skal fokusere på fagfolka, så vi skal ikke være med dem hjem, men fokusere på arbeidsplassen på sykehuset. Det er dem, ikke pasienten, som vil være i fokus.