Hopp til innhold

Norske reindriftssamer reiser 1500 mil for å slakte rein

Statens Naturoppsyn i Finnmark skal sammen med samiske reindriftsutøvere, løse et økologisk problem etter norske hvalfangere i Sør-Atlanteren.

Rein

3500 rein skal slaktes på øygruppa Sør-Georgia i Sør-Atlanteren. Det er oppdraget som er gitt SNO i Finnmark og norske reindriftssamer.

Foto: Tor Lundgren/Wikipedia Commons

Henrik I. Eira fra SNO kontrollerer Sjur Johansen.

Henrik Eira

Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Øygruppa Sør-Georgia i Sør-Atlanteren, var for 100 år siden base for norske hvalfangere. Matforsyninger var nødvendig til et av verdens mest øde steder. Hvalfangerne tok derfor med seg reinsdyr som nå er blitt et økologisk problem.

Statens Naturoppsyn i Finnmark har sammen med samiske reindriftsutøvere fått i oppdrag å løse problemet ved å slakte ned over 3000 reinsdyr.

– De regnes som en fremmed art på Sør-Georgia og har gjort store beiteskader. Det er blitt vanskelig for fugler og andre arter å overleve, sier prosjektleder Henrik Eira hos SNO Finnmark.

Mange vil være med

Eira skal ha med seg rundt 10 reindriftsutøvere fra Finnmark når han drar av gårde i januar. I løpet av to år skal 3500 reinsdyr slaktes.

Det er mange som ønsker å være med på ekspedisjonen.

– Hver dag får jeg telefoner fra folk som er interesserte i å være med, men gruppen som reiser må ha kompetanse på å samle og slakte rein, sier Eira i SNO.

Husvik havn på Sør-Georgia

Norske hvalfangere har gitt navn til flere av stedene på Sør-Georgia. Her fra Husvik som ble etablert av Tønsbergs Hvalfangeri i 1907.

Foto: Stig-Tore Lunde / Scanpix

Bør skille dyrene

Men nedslakting skaper reaksjoner. Linn Krogstad hos Dyrebeskyttelsen Norge mener problemet må løses på mer humant vis.

– Vi mener jo det at vi bør ta det ansvaret vi har og la de dyrene som er der død ut. Samtidig må man skille hun og han slik at de ikke formerer seg videre, sier Krogstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.