Skal forske på oppskriften til varig bedre form

Har du forsøkt å bli sunn og frisk, uten å lykkes helt? Nå skal forskere ved UiT finne ut hva som garantert vil hjelpe deg å komme i varig bedre form.

Gruppe fra Stamina på tur

Trening gjør godt, blant annet for denne spreke gjengen som trener sammen ved Stamina treningssenter i Tromsø. Et forskningsprosjekt skal nå se på hva som gjør at flere blir mer aktive og tar sunnere valg i hverdagen.

Foto: Stamina

Det er lett å gå seg bort i vrimmelen av magiske dietter, bøker med ja-mat og nei-mat, fastedietter og lavkarbokurer. Men noe av det forskerne er enige om, er at det ikke finnes snarveier til en varig sunn og slank kropp.

Nå vil UiT forske på nye, men enkle verktøy for varig livsstilsendring, og rekrutterer i disse dager deltakere mellom 55 og 74 år som har kroppsmasseindeks over 30, forteller prosjektleder og forsker Trygve Deraas.

– Personer som veier mye og beveger seg lite har større sannsynlighet for å bli syke. Spesielt personer over 55 år er i risikosonen for å få hjertesykdom, og vi vil forebygge at disse blir pasienter.

Vil rekruttere inaktive

Trygve Deraas

Gjennom prosjektet «Nye verktøy for varig livsstilsendring» håper forskerne finne en god metode for å gi folk et sunt, friskt liv, sier prosjektleder, forsker og fastlege Trygve Deraas.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Opplegget som deltakerne skal gjennom, er sammensatt. De tilbys trening ved treningsstudioet Stamina to ganger i uken, og får kostholdsveiledning og psykologiske endringsverktøy for å endre vaner som gjør at de vil få en varig endring av livsstil, sier Deraas.

– Vi vet at det å endre vaner er ganske lett i starten, men å holde på nye vaner er vanskelig. Vi skal utforske dette opplegget som vi tror kan hjelpe folk for å endre vaner og hjelpe dem opp av godstolen og oppleve gleder ved å bruke kroppen, som er bra for kropp og sjel.

I tillegg vil deltakerne få hjelp til å lage handlelister. For det å planlegge innkjøp og få råd til praktisk matlaging er viktig for å holde på gode vaner.

– Mange valg tas når man går gjennom butikken, og klarer vi å få disse valgene til å bli litt mer fornuftige, så vil også folk få lettere for å etablere gode vaner rundt spisebordet, sier Deraas.

Vil finne suksessformel

I løpet av noen uker blir det klart hvem de 20 deltakerne er. De får litt av en gavepakke: Gratis oppfølging i et halvt år av et profesjonelt korps av trenere ved Stamina og ernæringsveileder som følger helsedirektoratets anbefalinger, ingen spesialmenyer, og en psykolog som skal hjelpe til med å etablere nye vaner.

Deraas understreker at opplegget har fokus på mestring, og derfor håper de at deltakerne vil komme i gang med egenaktivitet også utenom de faste treningstidene.

Og selvsagt håper de på å finne en god metode for å gi folk et sunt, friskt liv.

– Vi ønsker å knekke koden for hva som skal til for folk å opprettholde gode vaner over tid. Det vil kunne komme andre til gode, folk som ellers ville endt opp som pasienter for tidlig, sier Trygve Deraas.