Hopp til innhold

Skadet taleevnen i dobbeltdrapet: Vil likevel forklare seg

Like etter å ha drept sin egen kone og stesønn i fjor, skadet den 59 år gamle mannen seg selv så mye at det er blitt vanskelig for han å snakke. Likevel ønsker han å forklare seg når rettssaken starter i dag.

Pimsiri Songngam (37) og sønnen hennes Petchngam (12)

Mandag starter rettssaken etter dobbeltdrapet på Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam i Kirkenes i fjor. På tiltalebenken sitter ofrenes ektemann og stefar.

Foto: IDA KARINE GULLVIK / NRK

SISTE: Den tiltalte 59-åringen erkjente ikke straffskyld for dobbeltdrap da rettssaken mot ham startet i dag. Tiltalt sier han ikke husker noe fra natta til 29. august i fjor.

Ble skutt i eget hjem

Natt til mandag 29. august 2016.

37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam, begge fra Thailand, blir skutt på kloss hold i sitt eget hjem i Kirkenes. Pimsiri dør umiddelbart, mens hennes sønn dør på sykehuset i Kirkenes senere samme natt av skuddskadene.

Drapsmannen er deres egen ektemann og stefar, en 59 år gammel nordmann fra Kirkenes. Han skjøt deretter seg selv, men overlevde på tross av alvorlige skader. Blant annet fikk han taleevnen redusert, noe han fortsatt sliter med i dag.

Vil forklare seg

59-åringen erkjenner at det er han som står bak dobbeltdrapet. I dag starter rettssaken i Øst-Finnmark tingrett i Vadsø. Fem dager er satt av til rettsforhandlingene, og mannen risikerer mellom 8 og 21 års fengsel.

Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister sier til NRK at det har vært store utfordringer i å få den tiltalte til å gi en fri forklaring.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Saken er nokså oversiktlig og grei. Den store utfordringen er å få en fri forklaring fra tiltalte. Som kjent er han skadet, og det blir utfordringer rundt dét, sier statsadvokat og aktor, Torstein Lindquister.

Ifølge forsvarer Stein Rønning er hans klient villig til å forklare seg, noe han allerede har gjort flere ganger.

– Tiltalte har vært i flere avhør og gitt sin forklaring rundt det han mener har skjedd og fra det han kan huske. Men jeg kan ikke gå i inn i detaljer før rettssaken, sier Lindquister.

Problemer i ekteskapet

Pimsiri Songngam og hennes sønn flyttet til Finnmark fra Bangkok i Thailand i januar 2013. Senere samme år giftet hun seg med 59-åringen fra Kirkenes. Det oppsto etter hvert problemer mellom ekteparet, og like før drapene hadde kvinnen skaffet seg plass på krisesenteret i Kirkenes.

– Det er på det rene at det var et brudd i forholdet og at avdøde var i ferd med å flytte ut da dette skjedde, sier Linquister på spørsmål om mulig motiv.

Dobbeltdrap i Kirkenes: Lokalsamfunnet minnes Pimsiri og Petchngam

Dobbeltdrapet berørte mange i Kirkenes. Det thailandske miljøet samlet blant annet inn flere tusen kroner som skulle gå til de etterlatte i Thailand.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Politiet har fått kritikk for at de ikke fulgte henne godt nok opp da hun kontaktet dem for å høre hvordan det ble med oppholdstillatelse for hennes sønn hvis hun gikk fra sin norske ektemann. Ifølge VG ønsket kvinnen å anmelde mannen for psykisk vold, men ble avvist. Politiet på sin side sier at de oppfattet situasjonen annerledes.

Spesialenheten for politisaker gransket saken og konkluderte med at politiet ikke hadde gjort noe straffbart.

Kommer fra Thailand

Fra Thailand kommer foreldrene til Pimsiri Songngam for å følge rettssaken. Det samme gjør faren til 12 år gamle Petchngam. Alle tre representeres av bistandsadvokat Edel Hennie Olsen.

– De kommer i et forsøk på å forstå hva som skjedde forut for drapsnatta. Som en del av sorgprosessen ønsker de, i likhet med mange andre etterlatte, å kjenne detaljene – selv om det er tøft å høre på, sier hun. ​

Flagget på halv stang

12 år gamle Petchngam var elev på Kirkenes barneskole. Skolen flagget på halv stang få timer etter at drapet ble kjent.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK