Hopp til innhold

Sjekk denne spekkhogger-posøren

– Mange kom helt opp til båten, forteller naturfotograf Audun Rikardsen.

Spekkhogger utenfor Tromsø

Den prisbelønte naturfotografen og biologiprofessoren Audun Rikardsen tok dette blinkskuddet utenfor Kvaløya i Tromsø.

Foto: Audun Rikardsen

Det er «hvalbonanza» utenfor Tromsø på grunn av store mengder sild i fjordene.

Naturopplevelsene har fått mange til å reise ut til Kvaløya for å la seg fascinere.

Den prisbelønte fotografen Audun Rikardsen fra Tromsø tok med seg utstyret og dro ut i båt sist søndag.

– Vi ventet til utpå dagen da de fleste båtene hadde dradd hjem. Kvalene er ofte mette utpå dagen og blir da ofte roligere og mer lekne. Vi fant en gruppe med spekkhuggere som lekte lenge rundt oss og i et fantastisk kveldslys, forteller han.

– Sjekket oss ut

Det var under lek en av spekkhoggerne gjorde et byks slik at nesten halve kroppen var over vann.

– Mange av disse kom helt opp til båten og flere av dem stakk opp hodet og gjorde såkalt «Spyhopping» for å sjekke ut verden og oss over vann, forteller Rikardsen, som også er professor i arktisk og marin biologi ved UiT – Norges Arktiske universitet.

En voksen hann-spekkhogger kan bli opptil 9,5-10 meter lang og veie opp mot åtte tonn (seks tonn er normalt), mens hunn-spekkhoggeren er noe mindre og blir opptil 8,5 meter lang og veier cirka fem tonn.

– Fantastisk

Spekkhoggeren kan gjøre dette i flere minutter dersom den er nysgjerrig nok. Oftest skjer det i for å lokalisere fartøyer eller potensielle byttedyr, ifølge Wikipedia.

Den store hvalen sine krumspring skapte begeistring i båten og ga Rikardsen blinkskuddet.

– En fantastisk gøy opplevelse med mye hyl og skrål i båten. Sammen med disse var det også en knølhval, og det virket nesten som de samarbeidet. Det er ikke er helt vanlig ellers for de to artene, avslutter han.

I 2012 fikk naturfotograf Audun Rikardsen en opplevelse helt utenom det vanlige da han dykket med spekkhoggere. Se den utrolige videoen her.

I forrige uke fikk Barne-TVs «Kråkeklubben» mer nærkontakt enn de hadde håpet på da de var ute og gjorde opptak på Kvaløya utenfor Tromsø.

Se videoen:

Her får Christer og Kråka nærkontakt med knølhvalene.

Foto: Harald Albrigtsen, NRK.