Floviks forandring gir «Gutan» håp

Etter en litt trå start begynner det nå å lukte både mål og poeng av «Gutan» under Bård Floviks ledelse.

Eliteserien fotball 2016. Tromsø - Viking (2-1)

Bård Flovik er i ferd med å få skikk på Tromsø Idrettslag, som har doblet scoringssnittet siden i vår.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Flovik har vært hovedtrener i Tromsø Idrettslag i snart 13 måneder. De går nå inn i en 10-dagersperiode som virkelig kan bli avgjørende for resten av høstsesongen.

  • TIL-Sogndal – førstkommende søndag.
  • TIL-Lillestrøm – lørdag 17. september.
  • TIL-Rosenborg (kvartfinale i cupen) – onsdag 21. september.

Doblet scoringssnittet

Da er det interessant å se at TIL har hatt en positiv utvikling under Flovik.

På de elleve kampene etter det smertefulle 1-2-tapet for Bodø/Glimt på Alfheim 16. mai, har «Gutan» mer enn doblet scorings-snittet og økt poengsnittet betydelig sammenlignet med de 21 kampene før tapet mot Glimt.

Flovik-tall

Sjekk disse tallene. Scorings-snittet er mer enn doblet i siste tredjedel under Bård Flovik. Grafikk: Hans Ludvig Andreassen, NRK.

Foto: NTB Scanpix

– Relasjonene vi bygde på i vinter var kanskje ikke de beste. Vi har på en måte blitt bedre kjent med spillerne i løpet av sesongen, bygd ting over tid og egentlig satt sammen laget litt annerledes. Det har nok gitt utslag i et mye mer offensivt spill, med offensive typer og flere spillere i midtbaneleddet, sier Bård Flovik.

Satset lokalt

Han la om formasjonen, satset på én defensiv midtbanespiller, to løpssterke indreløpere og etter hvert to faste kantspillere.

Samtidig har flere lokale 20-åringer etablert seg på laget.

Jostein Gundersen har kapret den ene stopperplassen – og scoret viktige mål på dødball i tillegg.

TROMSØ - STABÆK (2-2)

Mikael Norø Ingebrigtsen er en av flere lokale unggutter som har løftet TIL i sommer og høst. Her feirer han det viktige 2-2-målet mot Stabæk på Alfheim, i kampens 89. minutt.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Mikael Norø Ingebrigtsen spiller nå fast på høyrekanten – og scoret tre viktige mål i juli.

Spissen Runar Espejord er kvitt de verste skadeplagene og har spilt flere hele kamper den siste perioden, pluss scoret tre mål i høst.

U21-landslagsstopper Ulrik Yttergård Jenssen ble kjøpt hjem fra Lyon – og har bidratt, både som stopper og sentral midtbane.

– De fire, pluss Fredrik Michalsen, Kent Are Antonsen og Lasse Nilsen, utgjør sju spillere som er 20–21 år, mange av de spiller fast. Det er en liten revolusjon. Når vi om 10 år ser tilbake på dette, vil vi se at det er helt spesielt at vi har en generasjon med så mange gode spillere, i forskjellige posisjoner. Dette er godt jobbet av TIL som klubb over tid, sier Flovik.

Tre hjemmekamper på 10 dager

Han vil helst ikke tenke lenger enn til neste kamp, som er Sogndal på søndag. Samtidig ser Flovik at de tre hjemmekampene som nå kommer på rekke og rad i løpet av halvannen uke, kan gjøre høsten særdeles interessant.

Og – avgjøre mye.

  • Seks poeng mot Sogndal og LSK, kan langt på vei sikre ny kontrakt. (30 poeng).
  • Seier mot RBK i kvartfinalen, vil holde liv i drømmen om en cupfinale.
Flovik

Bård Flovik var langt nede etter tapet for Glimt på Alfheim 16. mai.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det kan bli en fantastisk høst. Vi går ikke rundt og er bekymret for høsten – vi gleder oss. Vi er i positiv utvikling, vi skaper mer, vi scorer mer, vi tar flere poeng og vi har flere hjemmekamper nå enn borte, sier Flovik.

Eliteserien fotball 2016. Tromsø - Viking (2-1)

Gjermund Åsen ga TIL ledelsen mot Viking i en kamp der Gutan brøt Alfheim-forbannelsen. Nå venter tre svært viktige hjemmekamper i løpet av 10 dager.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix