Broen i Sabetjohk-juvet er på plass

Nytt turistmål over juvet i Kåfjord.

Broen i Kåfjord-dalen

Her løftes broen inn over juvet

Foto: Natalia Marszalek

Den 53 m lange gangbrua i Kåfjord-dalen er endelig på plass. Med et 150 m dypt juv under seg og en foss som renner ut like ved, kan den nye brua fort bli en turistmagnet.

- Den er fantastisk, sier Diplomingeniør Florian Kosche til NRK.

- Den ligger på vei til Nordkapp der turister ferdes ofte, så det blir forhåpentligvis et naturlig punkt å besøke.

Brua i Kåfjord-dalen

Det er et spektakulært syn som møter besøkende til den nye broa

Foto: Ørjan Bertelsen

Broen ble fløyet inn i dalen av et SuperPuma-helikopter, som kan løfte opp til 4000 kg. Under landingen ble broen lettere skadet, men dette ble raskt reparert på stedet.

Strikkhopping

I en pressemelding kommenterer Kåfjord kommune at de er svært fornøyde med innløftingen og at de ser frem til den offisielle åpningen 20. august.

- Den ser kjempebra ut. Jeg har vært inne der og sett på den. Det er nå vår oppgave å gjøre den til et turistmål, sier Einar Eriksen i Kåfjord kommune til NRK.

Brua skal også tilrettelegges for strikkhopp, men Eriksen tror ikke han hiver seg ut i fritt fall.

Broen i Kåfjord

Ville du kastet deg utenfor her?

Foto: Jure Pezdirc

- Jeg har hørt om mange som er skeptisk til å gå over broen, men det skal jeg. Om jeg blir å hoppe tror jeg ikke, ler Eriksen.

Tilpasset naturen

- Idéen fikk jeg fra min bakgrunn i hangglider-miljøet. Tynne vaiere og v-formede stålrør, forteller Kosche som understreker at det ikke er mulig å hive seg uti juvet med hangglider.

Florian Kosche ser på byggverket

Florian Kosche ser på byggverket i Kåfjord-dalen

Foto: Øyvind Johansen

Kosche har tidligere vært med på å lage den nye Holmenkollen. Han mener at naturen og konstruksjonen går hånd i hånd når så mange mennesker lar seg fascinere av broen.

- Vi har hatt mange her som har sett på konstruksjonen og har latt seg fascinere. Konstruksjonen er tilpasset stedet, det gjør vi alltid når vi tenker ut nye idèer og utvikler konstruksjoner. Så det er en kombinasjon av natur og konstruksjon.