Sjef i Polaravdelingen blir ny sysselmann

Mangeårig ekspedisjonssjef i Polaravdelingen, Kjerstin Askholt, er utnevnt til sysselmann på Svalbard for en åremålsperiode på tre år.

Kjerstin Askholt

Kjerstin Askholt ble presentert som ny sysselmann på Svalbard under en pressekonferanse i statsministerboligen fredag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg er selvfølgelig kjempeglad for å få denne muligheten, og går til jobben med ydmykhet. Odd Olsen Ingerø har gjort en veldig flott jobb, så det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Det skal jeg gjøre på beste måte, sier Askholt til NRK.

I april ble søkerlista til jobben som sysselmann på Svalbard kjent. Sju personer ville ta jobben på øygruppa, blant annet Rune Bård Hansen som to ganger tidligere har vært assisterende sysselmann og Kjerstin Askholt.

Fredag ble det kjent at Askholt fikk jobben, og utnevnelsen skjedde i statsråd. Kjerstin Askholt sier hun skal jobbe videre for et godt samarbeidsklima på Svalbard.

– Stikkordene stabilitet, ro og forutsigbarhet har alltid vært viktige i svalbardpolitikken. Jeg ønsker å bidra til at det blir det også fremover. Så nevner du russerne spesielt, der må jeg bare si at på Svalbard er det en lang og god tradisjon for en god dialog med russerne i Barentsburg. Russerne opplever jeg som et stolt og hyggelig folk, og det håper jeg kommer til å fortsette fremover også. Det skal i hvert fall jeg bidra til.

Hun blir den andre kvinnelige sysselmannen på Svalbard. Den første kvinnelige sysselmann var juristen Ann-Kristin Olsen, som hadde stillingen fra 1995 til 1998.

Anders Anundsen og Kjerstin Askholt

Justisminister Anders Anundsen mener Kjerstin Askholt er et svært godt valg som ny sysselmann.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Starter i jobben til høsten

Justis- og beredskapsdepartementet gis fullmakt til å forlenge åremålsbeskikkelsen med inntil tre år. Den nyutnevnte sysselmannen møtte pressen sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen fredag.

– Hun er i en besittelse av en veldig god kompetanse som vi trenger på Svalbard. Svalbardsamfunnet er under endring, det skjer store ting der. Både utfordrende ting og ting som gir nye muligheter. Hun har en tung faglig kompetanse fra tiden i Polaravdelingen, og har fulgt Svalbard nøye. Kjerstin er et svært godt og kompetent valg, sier Anundsen til NRK.

Askholt har vært ekspedisjonssjef i polaravdelingen i Justisdepartementet siden 2003, og har i den forbindelse jobbet tett opp mot Svalbard.

Nåværende sysselmann, Odd Olsen Ingerø skal etter planen fratre sin stilling 1. oktober.

NRK oppdaterer saken.