Sjarker sank ved kai – frykter sjeldne fuglearter blir tilgriset av oljesøl

Vinterstid er det mange sjeldne fuglearter i Vardø. Nå frykter fugleekspert at disse skal bli tilgriset av oljesøl fra sjarkene på havnebunnen.

Sjark sank ved kai

To sjarker sank inne i som rammet hele Finnmark onsdag kan være årsaken.

Foto: TORMOD AMUNDSEN / PRIVAT

To sjarker har gått ned i Svartnes havn i Vardø. Det er foreløpig usikkert når dette skjedde, men det er stor sannsynlighet for at det skjedde onsdag ettermiddag, og uværet kan ha spilt en rolle.

Nå lekker det store mengder diesel og oljesøl fra sjarkene på havnebunnen. Det mener fugleekspert Tormod Amundsen er alvorlig.

Oljesøl

Det lekker olje fra sjarkene som har gått ned i Vadsø havn. Brannvesenet har nå lagt ut lenser for å begrense forurensningen.

Foto: Tormod Amundsen / Privat

– Spesielt på vinterstid i Varanger der vi vet det er store bestander av sjeldne fuglearter som stellerand, frakterfugl og krykkje og andre arktiske måkearter. Varanger er berømt for sitt rike fugleliv. Når vi har oljesøl i en havn i et område der det er rikt fugleliv så er det selvfølgelig potensielt alvorlig, sier Amundsen.

Forsøker å begrense oljesølet

Havnebetjent i Vardø havn FK Bjørn Kjetil Abelsen sier man nå forsøker å få kontroll på situasjonen i havna.
– Vi har lagt ut lenser nå, og følger med sammen med brannvesenet. Vi venter på at en kran skal løfte opp båtene, sier han.

Tormod Amundsen

Tormod Amundsen i Vardø er svært interessert i fugler og er blant annet et velkjent ansikt for reiselivet i Vardø.

Foto: Knut-Sverre Horn

Tormod Amundsen er imidlertid kritisk til beredskapen i havna. Brannvesenet skal nemlig først i dag ha fått beskjed om de to sjarkene som har gått ned.

– Man kan lett få inntrykk av at det er noen varslingsrutiner som ikke helt har holdt mål. Nå er vi heldig i og med at det er relativt mildt vær, og når det er mildvær er det mange fugler som drar ut på havet, og som ikke er inne i havna. Det har mer enn flaks å gjøre enn noe annet, sier Amundsen.

Uvær har skapt trøbbel

Havnebetjent Bjørn Kjetil Abelsen sier de fikk de første meldingene om sjarkene onsdag kveld i 22–23 tiden. Han viser til havnesjef for videre uttalelse om hvorfor ikke brannvesenet er varslet tidligere, men viser til at uværet som onsdag rammet hele Finnmark skapte trøbbel i havna.

– Det har vært mye å gjøre i forbindelse med uværet i Vardø, blant annet en landgang som har falt i havet.

Kystvakta er også varslet om hendelsene i Vadsø havn, opplyser operasjonsleder Thomas Pettersen Vadrdø brannvesen. Han sier brannvesenet nå forsøker å heve sjarkene, og at det antagelig ikke er mye olje som har lekket fra sjarkene.

– Vi jobber med å få kartlagt hvor mye olje som kan ha lekket, men det er ikke store mengder det er snakk om da det er relativt små fiskebåter, sier Pettersen.

Krykje

Vinterstid er det mye Krykkje i Vardø. Fugleekspert Tormod Amundsen frykter oljesølet i havna skal gå ut over de sjeldne fugleartene.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK