Sjakkspillerne som satser på lodde og sild

Mens Magnus Carlsen og de andre sjakkspillerne i verdensklasse forer seg med nøtter og rosiner, er det helt andre godsaker sjakkspillerne i Polaria jakter på.

Selmating

Selene i Polaria mates med lodde og sild, noe som gjør at de klarer å blant annet spille sjakk som hjernetrim.

Foto: Karen Marie Berg

– De har holdt på en liten stund med det her partiet, sier akvarieleder Espen Rafter ved Polaria i Tromsø.

De to selene Bella og Loffen er godt i gang med et parti sjakk på bassengkanten. Disse to sjakkspillere satser hardt på lodde og sild i kostholdet sitt, for å holde hjernen i gang.

– Han Loffen er fra Kabelvåg, mens Bella er fra Svalbard, forteller Rafter mens han klargjør brikkene til neste trekk i sjakkpartiet.

– De er helt i avslutningsfasen på det her sjakkpartiet, sier han idet Bella kommer opp på kanten for å ta sjakkbrettet nærmere i øyesyn før neste trekk.

Vi har sett Magnus Carlsen og co. fore seg med nøtter og rosiner fra sine goodiebager. Men disse sjakkspillerne satser hardt på lodde og sild i kostholdet sitt, for å holde konsentrasjonen oppe på sjakkbrettet.

Det som skiller dem fra andre sjakkspillere er et par hundre kilo.

– Vi trener dem for å gi dem mental stimuli, så de får trimmet hjernen sin for OL her.

Loffen kommer opp på bassengkanten, og gjør sitt trekk, til kyndig veiledning fra Rafter. Bella ligger litt lengre unna og følger med, kanskje for å tenke på sitt mottrekk. Hun avslutter med loffeklapping.

De premieres med godbiter fra bøtta i form av sild og lodde. Det neste trekket kommer ikke nå, og hvem som vinner avgjøres ved en senere anledning. De to selene har det ikke like travelt som sine medsjakkspillere litt lengre opp i gata i det gamle Mack-bygget.