Hopp til innhold

Sivile helikoptre er på vei inn i Forsvaret

Forsvaret er i ferd med å inngå om lag 14 kontrakter om leie av sivile helikoptre til transportoppdrag.

Sikorsky S-92

Oberst Steinar Hannestad i Forsvarets logistikkorganisasjon og pilot Eirik Innerby under øvelsen i Finnmark tidligere i år. Samarbeidet med sivile helikoptre kan bli vanligere i de kommende årene.

Foto: Kenneth Strømsvåg / NRK

Oberst Steinar Hannestad i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sier Forsvaret ikke har budsjett til å kjøpe inn nok egne helikopter. Dermed er de nå i gang med å inngå leiekontrakter med sivile helikoptre.

– Forsvarets behov er relativt forskjellig på de forskjellige oppdragene vi skal løse. Derfor vil vi ha behov for en blanding mellom mindre og større helikoptre.

14 sivile helikoptre

I vår har FLO og Forsvaret jobbet med å definere Forsvarets behov, og hvilken rolle sivile helikoptre kan ha. Nå sendes resultatene ut til selskapene for å kartlegge interessen.

Fram til 2003 hadde Forsvaret 70–80 sivile helikopter disponible dersom de fikk bruk for dem. Nå kan være snakk om 14 helikoptre fra sivile selskap som Forsvaret ønsker å disponere ved behov.

(Artikkelen fortsetter under)

Helikopter på vei offshore

Et Sikorsky S-92 fra helikopteroperatøren Bristow. Operatøren deltok også i samarbeidsøvelsen med Forsvaret tidligere i mars.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Hannestad forteller at han regner med at kontrakten med de sivile selskapene er klar i løpet av oktober-november.

– Helikoptrene blir vel da primært støtte til Hæren, Heimevernet og Sjøforsvaret, sier Hannestad.

Testet samarbeidet i mars

Under en øvelse i Finnmark i mars, ble et samarbeid mellom Forsvaret og sivile helikoptre testet ut. Hannestad sa da til NRK at Forsvaret ønsket å blåse liv i samarbeidet mellom Forsvaret og de sivile helikopterselskapene som eksisterte tidligere.

– Vi har jo avlyst den kalde krigen en periode, men nå ser vi at dette med beredskap er på vei opp igjen og da ser vi det nødvendig å ta opp det vi gjorde for en tid tilbake, sa han da.