Siv anmeldte skole for ulovlig bruk av fysisk tvang - nå er saken henlagt

Siv Lintvedt anmeldte Sommerlyst skole for det hun mener er 23 tilfeller av ulovlig bruk av fysisk tvang mot sin 14 år gamle sønn.

Siv Lintvedt

Siv Lintvedt reagerte med vantro da hun fikk brevet med henleggelsen.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Politiet har henlagt anmeldelsen Siv Lintvedt har gjort av Sommerlyst skole ved rektor og fagleder. Hun mener hennes autistiske sønn har vært utsatt for ulovlig bruk av fysisk tvang på skolen hele 23 ganger dette skoleåret.

Hun anmeldte samtidig Brage Sollund, byråd for utdanning, for manglende inngripen i saken.

Lintvedts 14 år gamle sønn er autist, blind, har cerebral parese og er mildt utviklingshemmet. Han går på ressursskolen for elever med autisme, en avdeling på Sommerlyst.

– Jeg har anmeldt forholdet fordi skolen har brukt grov tvang og voldsutøvelse på sønnen min 23 ganger siden skoleåret startet. Skolen viser heller ingen interesse for å tilegne seg kunnskap om sønnen min, og for hva de kan gjøre for å forebygge bruk av tvang. Det

Rolf Øistein Barman-Jenssen

Rektor ved Sommerlyst skole, Rolf Øistein Barman-Jenssen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

er de lovpålagt, spesielt siden det slett ikke er nødvendig å ty til tvangsbruk når det gjelder sønnen min, fortalte hun NRK da anmeldelsen ble kjent.

Lettet over utfallet

Politiet skriver i henleggelsene at de ikke har funnet rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold i sakene.

– Jeg har ikke fått denne beskjeden selv, men jeg er selvfølgelig glad og lettet over at politiet ikke har funnet noen grunn til å undersøke saken nærmere, sier rektor ved skolen, Rolf Øistein Barman-Jenssen til NRK.

I forrige uke ble det kjent at Fylkesmannen i Troms har åpnet tilsyn mot Sommerlyst skole. Bakgrunnen er flere bekymringsmeldinger fra foreldre med barn på skolen.

– Vi er veldig glad for at vi får tilsyn av fylkesmannen. Det er bra at det kommer en tredjepart inn, for vi ønsker å gi et godt tilbud til elevene, sier rektoren.

Byråd i Tromsø, Brage Larsen Sollund

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett i Tromsø kommune, Brage Larsen Sollund.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Byråd for utdanning, Brage Larsen Sollund sier han selvfølgelig er lettet over henleggelsen.

– Men det viktigste for meg er at vi finner en god løsning for gutten. Jeg er glad for at fylkesmannen bistår som tredjepart, sier Sollund.

Vurderer klage

Etter at Lintvedt torsdag fikk henleggelsen i posten, reagerte hun med vantro.

– Det er ikke lov å bruke tvang i skolen, og når de henlegger saken uten å undersøke stiller jeg meg veldig undrende, sier hun.

– Jeg må ta stilling til om jeg skal klage det inn til statsadvokaten. Det har jeg ikke gjort enda.