Hopp til innhold

- Jeg tviholdt på venninnen min

Sita Baniya (14) tviholdt på kusinen sin i det iskalde vannet i Tranfarelv i Alta. – Jeg nektet å slippe henne, selv om det var tungt, forteller Sita.

Video Overlevde dramaet i det iskalde vannet

VIDEO: 14 år gamle Sita Baniya gjennomførte en heltemodig innsats i det iskalde vannet.

Søndag 16. mai var 14 år gamle Sita Baniya på sykkeltur i godværet sammen med to av sine søskenbarn. Sykkelturen endte dramatisk. De tre barna falt i det kalde vannet i Transfarelv i Alta.

– Jeg så ikke Piwash noe sted, det eneste jeg tenkte på var å holde fast i Devi. Jeg er ikke flink til å svømme, men de andre kan det ikke i det hele tatt. Derfor ville jeg hjelpe dem, forteller Sita til NRK.

14-åringen har bare hatt noen få timer svømmetrening i basseng i forkant av ulykken.

Ropte etter hjelp

Mens hun lå i vannet ropte Sita etter hjelp. Noen andre barn i nærheten hørte Sitas rop, og fikk tilkalt hjelp. Kort tid senere var en større redningsaksjonen i gang.

Sita slapp unna med skrekken, men var nedkjølt og lettere skadd etter oppholdet i vannet. Hun husker ikke klart hvordan de havnet i vannet.

– Jeg vet fortsatt ikke hvordan vi havnet i vannet. En av syklene hadde veltet og vi skulle ta et bilde, forklarer Sita.

Det var da de to andre barna - Diwash Chhet (11) og Devi Chhet (13) - falt i den strie elva. Sita fikk tak i Devi og tviholdt på søskenbarnet i det iskalde smeltevannet.

– Jeg visste at hun ville gå under og bli borte om jeg ikke holdt i henne. Det var tungt, men jeg måtte holde fast, sier Sita.

Ble redd etterpå

En større redningsaksjon ble iverksatt og barna ble hentet opp av vannet. Med livstruende og alvorlige skader ble alle tre barna fraktet til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

Sita husker ikke så mye før hun kom til sykehuset. Da først ble hun redd.

– Jeg visste ikke hvordan det gikk med de andre, og var veldig redd. Men jeg er veldig glad for at det går bra med vennene mine nå, sier Sita.

Også Sita ble sendt til Universitetssykehuset for behandling og -Jenta på 14 år kommer hjem i dag .

– Jeg har fortsatt vondt i kroppen og er kald, forteller Sita som enda er svært sliten etter ulykken.

Har snakket med kusinen

Da søskenbarnet og venninnen til Sita, Devi Chhet våknet opp på Karolinska Sjukhuset i Stockholm var Sita den første jenta spurte etter.

– Jeg har snakket med Devi i dag, og det var fint å høre stemmen hennes igjen.

Devi Chhet (13) er på bedringens vei, og overføres fra Sverige til UNN i Tromsø fredag.

Jentene gleder seg til å møtes igjen så snart det er mulig.

Fredag forteller en venn av familien til NRK at også gutten er begynt å snakke litt, og har spurt etter moren på sykehuset.

Unn bekrefter overfor NRK at gutten er på bedringens vei , og at han overføres fra intensiven på UNN i Tromsø til barneavdelingen.