Tromsøs mest populære utfartssted er blitt enda mer attraktiv etter at Sherpaer fra Nepal bygde steintrapp på deler av strekningen i fjor.
– Vi har sett en bastant økning av trafikken, særlig i sommermånedene så er det bortimot en dobling av turgåere. Fra 1 juli i fjor til 1 juli i år, så var det over 100 000 som gikk opp eller ned denne trappa, sier Rabås.
Mange trimmere skaper utfordringer
Prosjektleder for det som nå kalles Akslastien, Margrethe Rabås, har merket at nye typer folk tar turen til løypen.
– Før var det den klassiske «trimmeren» med tights og joggesko, men nå er det massevis av barnefamilier. Vi ser at ungene synes det er spennende å møte på denne trappa.
Prosjektleder for akslastien, Margrethe Rabås.
Foto: Fabian Marcus Amundsen Ubeda / NRKDoblingen av trafikken fører også med seg utfordringer. Det ble flyttet torv for å pakke trappen inn og gjøre den til en del av naturen.
– Torvet er veldig sårbart for tråkk, så når folk tråkker på det kommer det sterile jordlaget under frem, og det ønsker vi virkelig ikke, sier Rabås.
Les også:
I Tromsdalen er Sherpa Nima fra Nepal i gang med å tilpasse steinene til resten av Akslastien, som nå skal fullføres. Stien er et alternativ for dem som ønsker å gå opp til Fjellheisen i Tromsø, uten å benytte seg av den berømte gondolbanen.
– Er det tungt å jobbe med steinene?
– Ja det er litt tungt, men det er god trening! sier Nima lattermildt.
– Biter for mye
Nima og de fire andre arbeiderne er kommet i gang med selve trappen, og fortsetter der de avsluttet stien i fjor.
Å legge sherpa er tungt arbeid, hvor steiner skal løftes og kløyves, men det er ikke noe arbeiderne ser på som et stort problem, den norske myggen derimot:
– Myggen er irriterende, vi har ikke de i fjellene i Nepal, mens her er det mye mygg. De biter for mye og tar vårt himalayiske blod, sier Nima.