Shell trekker seg fra oljeleting i Barentshavet – Bellona jubler

Lav oljepris gjør at Shell trekker seg fra petroleumsleting i norsk Arktis.

Goliat-flyteren 1

Her er Goliat-feltet, som ligger 85 kilometer nordvest for Hammerfest.

Foto: Eni Norge

– Dette viser det vi har sagt hele tiden: Arktis er for dyrt og for risikabelt. Det er helt naturlig at det er her Shell trekker seg ut først når oljeprisen er lav, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bare et halvår etter at Shell trakk seg ut av oljeleting utenfor Alaska, trekker de seg også fra Barentshavet.

Ifølge en pressemelding på offshore.no trekker Shell seg fra 23. konsesjonsrunde, blant annet på grunn av lav oljepris.

– Kan bli kostbar gambling

Bellona-lederen er glad for at oljeselskapet forlater planene om å bore i Norges arktiske strøk.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: NRK

– Det den norske staten legger opp til er galskap. Shell har tydeligvis stukket fingeren i jorda og innsett at dette eventyret ikke kommer til å gå i oppfyllelse. Det burde staten også gjøre, sier Hauge i en pressemelding.

Han har nemlig ingen tro på at Barentshavet blir Norges nye oljeeventyr.

– Barentshavet har verdens dyreste olje og gass. Regjeringen tar en enorm risiko ved å satse der. Dette er sårbare områder med vanskelige værforhold, som mangler infrastruktur og beredskap. Dette kan bli en veldig kostbar gambling for Norge.

– Vil fortsette å søke vekst på norsk sokkel

Bellona har regnet ut at det vil koste staten rundt 200 milliarder kroner å drive leteboring i de utlyste blokkene i Barentshavet. Dette fordi staten dekker 78 prosent av oljeselskapenes kostnader i letefasen.

Shell skriver i pressemeldingen at de vil prioritere aktiviteter som kan gi inntekter tidligere enn det et funn i Barentshavet kunne gitt.

– Norge er fortsatt et av våre kjerneområder, og vi ser på nordområdene som viktige i forhold til olje og gassressurser i et lengre perspektiv. Vi vil fortsette å søke vekst på norsk sokkel, også i Barentshavet om de rette mulighetene byr seg, sier Andy Brown, konserndirektør for oppstrømsvirksomheten i Royal Dutch Shell plc.