Hopp til innhold

Sexistisk russelåt skaper reaksjoner

Trakassering av kvinner og homofile, og «drapstrussel» mot en russepresident. Det er ingrediensene i en ny russelåt som elever i Tromsø reagerer på.

Russ ute

«Godt i gang med snekken, skal vi snekre deres kister? Sender dere under jorden på 1.2.3. Ta med presidenten, henne vil vi ikke se». Det er noe av innholdet i teksten i russelåten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det er russegruppa Mollywood 2017, som består av elever fra Kongsbakken videregående skole og Tromsdalen videregående skoler i Tromsø som står bak låten som noen medelever reagerer på.

  • Låten kan du høre her

Sindre Skildheim er elev ved Kongsbakken, og er den som bærer kritikken mot teksten i russelåten. Bak seg har han flere medelever som har reagert, men som ikke vil intervjues.

Sindre Skildheim

Sindre Skildheim reagerer på russeteksten til Mollywood 2017.

Foto: Privat foto

– De sender gjennom teksten i låten en slags drapstrussel til russepresidenten vår, de nevner ord som «fags», som er nedlatende overfor homofile, og er blitt et skjellsord. I tillegg er teksten med på å trakassere og gjøre jenter til sexobjekt.

– Men er ikke det det russesanger handler om, å provosere?

– Det er jo blitt det, og er det slik at vi skal normalisere slike tekster? Og tenk på hvor mange unge som omgår disse tekstene hver dag. Russelåten ligger på Youtube, med lett tilgang.

Tok et oppgjør med russelåter

Russepresident Anja Lockertsen og tre medelever ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø skrev en kronikk med tittelen «Vi skulle ønske vi var menn» i nordnorskdebatt.no.

Her tar de et oppgjør med de sexistiske russelåtene som har versert flere steder i Norge den siste tiden. Her et utdrag fra kronikken på det Nordlys-eide nettstedet:

– Det er ikke særlig god stemning å synge med på sanger der bitch, tøs og hore er synonymer for kvinne. Vi nekter å bli objektivert, vi nekter å bli stemplet som en annen persons eiendom, å bli sett på som et trofé, og vi nekter å bli degradert til en russeknute.

Svar på tiltale

Guttene bak låten «Hjemmesnekk» i Mollywood 2017 bekrefter at kronikken er inspirasjonskilde til en liten del av teksten i deres siste russelåt.

– Vi mener russepresidenten generaliserer Tromsø-russens syn på russetiden. Vi kjenner oss ikke igjen og ønsker ikke at synet til en minoritet skal være representativt, skriver låtskriverne i en e-post til NRK.

De forstår ikke at folk tar teksten så bokstavelig.

Er det drapstrusler ovenfor russepresidenten?

– Dette er selvsagt ikke en trussel, men bare en kunstnerisk måte å uttrykke misnøyen på, i klassisk russelåt-stil. Alle som kjenner oss vet at vi er greie gutter som ikke har noen onde intensjoner.

– Offentlig uthenging

Russepresident ved Kongsbakken, Anja Lockertsen, sier hun reagerte med ubehag da hun hørte russeteksten. Den omtalte blant andre henne som en person som «man skal snekre kiste til, og sende under jorden».

– I første rekke følte jeg at jeg ble ærekrenket og utsatt for en offentlig uthenging. Jeg tar ikke teksten som en reell drapstrussel, men opplever det som ubehagelig, sier russepresidenten.