Serverte kake med avføringsmiddel til medelever

Rektor ser alvorlig på hendelsen.

senja

FORLOT SKOLEN: Flere ungdommer ble uvel og gikk fra hjem fra Senja videregående skole da de fikk vite hva de hadde spist.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I utgangspunktet ble kakeserveringen i kantina på Senja videregående skole torsdag sett på som en snill ting tredjeklassingene hadde stelt i stand. Også russeklassen sjøl og de ansatte på skolen fikk kake.

Men i de to langpannene som ble servert til elevene i første og andre klasse, var det en ekstra ingrediens.

– Et par av formkakene de hadde bakt var til elevene på VG1 og VG2. Ved siden av disse kakene var det en lang liste over hva de inneholdt, forteller rektoren til NRK.

Der sto det mye rart, deriblant Laxoberal og Microlax, sier han.

Stein Erik Svendsen

Rektor Stein Erik Svendsen ser alvorlig på hendelsen.

Foto: Arild Moe / NRK

– Da vi ble kjent med at det faktisk var avføringsmiddel i kakene, tok vi straks kontakt med helsepersonell, sier rektoren.

Følte seg uvel

Ut fra mengden avføringsmiddel elevene hadde brukt i kakene, mente helsepersonellet at det var liten sannsynlighet for at noen ville bli syke.

Rektoren kjenner ikke til at noen ble alvorlig syke etter kakespisingen, men flere følte seg dårlige.

– Elevene på VG1 og VG2 ble videre informert om hva som hadde skjedd, og at de måtte kontakte lege om de fikk alvorlig diaré. Jeg kjenner ikke til at noen ble syke, men noen elever følte seg uvel og valgte å dra hjem etterpå, sier rektor Sten Erik Svendsen.

Begge de to avføringsmidlene som ble puttet i kakerøra, kan kjøpes over disk og er ikke reseptbelagte. Likevel er de forbundet med flere bivirkninger og kan være farlig å ta dersom man er ekstra ømtålig for virkestoffene.

– Dersom noen har en sykdom som gjør dem ekstra ømtålige, så kan dette være alvorlig. Slike ting aner ikke de som gjør noe sånt som dette. Derfor liker vi svært dårlig det som har skjedd, sier rektor Svendsen.

Skoleledelsen ser alvorlig på kakespøken, som tre av avgangselevene skal ha stått bak. Disse elevene kommer til å bli fulgt opp, sier rektoren.

Kan være farlig for enkelte

– Om det var flere som kjente til dette kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier rektor Sten Erik Svendsen.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien i Lenvik sier det ikke har vært noen henvendelser til legevakta som følge av hendelsen.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien

Ingen ungdommer har oppsøkt den interkommunale legevakta på Finnsnes som følge av kakestuntet. Det forteller kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det skal store mengder til for at man skal bli syke av slike midler. Men, dersom noe skulle skje, sitter man jo med et ansvar, sier Hovda Lien.

I Norsk legemiddelhåndbok heter det at dosen bør tilpasses den enkelte. Personer med nyresvikt og andre sykdommer bør også være ekstra forsiktige. Kvalme er også en kjent bivirkning av å innta avføringsmiddel.

– De som sto bak dette, syntes sikkert det var en morsom ting. Men å gjøre sånt er jo ganske teit. De gjør det nok sikkert ikke flere ganger, sier han.