Hopp til innhold

Ser på gruveprosjekt i Kvalsund som en redning

Ansatte hos Sydvaranger gruve ser på Nussirs gruveprosjekt som en redning for usikre arbeidsplasser i Kirkenes.

Riehpevuotne

REDNINGEN: Ansatte som står i fare for å miste jobbene sine i Sydvaranger gruve ser mot gruveprosjektet Nussir i Kvalsund som en mulig redning.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Nussirs gruveprosjekt i Kvalsund kan være redningen for flere ansatte som står i fare for å miste jobben i Sydvaranger Gruve.

Tillitsvalgt i Sydvaranger Gruve, Henning Bråten, forteller at gruveprosjektet i Kvalsund kan være aktuelt for flere av de ansatte.

– Det har vært stor spenning ganske lenge i forhold til Nussir også, både hos oss og våre ansatte. Vi har jo en god del pendlere fra Vestfinnmark, og også fra Sverige som ønsker å videreføre pendlerordnignen, og dermed vil Nussir kunne være en potensiell arbeidsgiver, sier Bråten.

Ser mot Nussir

Gruva har vært en hjørnesteins bedrift i Sør-Varanger siden den ble etablert i 1906.

Men nå står den i fare, og 400 ansatte kan snart stå uten jobb.

Selskapet mangler foreløpig penger til å kunne drive lengere enn ut juni. Flere har allerede sagt opp på grunn av usikkerheten, andre ser nå på muligheten i kvalsund

– Det er jo et alternativ som ligger der. Og det er klart at når vi er i den situasjonen vi er i, med en eventuell konkurs, så er Nussir en potensiell arbeidsgiver, sier Bråten.

Sydvaranger Gruve

Bruddet i Bjørnevatn, Sydvaranger gruve.

Foto: Teknisk Ukeblad

– Trist hvis Sydvaranger går dukken

– Isolert sett er det hyggelig at folk har lyst til å være med på Nussir-prosjektet, men at det skulle være på grunn av ulykken til en annen kollega i bransjen, i form av at Sydvaranger gruve går konkurs, så er det egentlig bare trist, sier direktør i Nussir Øystein Rusfeldt.

Rushfeldt

Direktør i Nussir Øystein Rusfeldt kan ennå ikke love bort gruvejobber i Kvalsund.

Foto: Allan Klo / NRK

Til tross for at han ønsker at det skal være rom for to gruveaktører i Finnmark, har Nussir bruk for kompetansen.

– Sydvaranger gruve har utrolig riktig kompetanse for oss, så sånn sett hadde det vært en god mulighet for de ansatte hvis de skulle miste arbeidet sitt i Kirkenes.

Men foreløpig kan ikke Rusfeldt utlove jobber:

– Vi venter fortsatt på at politikere og departement og direktorater skal bestemme seg, så vi kan ikke love arbeidsplasser akkurat nå.

– Ikke spikern i kista enda

Antony Beckmand er CEO i Northern Iron Limited

Administrerende direktør Antony Beckmand i Northern Iron.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Til tross for at usiktene lenge har vært dystre i Sydvaranger, har direktør Antony Beckmand i selskapet Northern Iron, som eier gruva, troen på videre drift.

– Jeg har hundre prosent tro på videre drift, blant annet fordi gruva i Sør-Varanger leverer et kvalitetsprodukt som får den beste prisen på det Asiatiske markedet.

Det har også klubbleder Bråten troen på:

– Vi håper og tror at det skal være plass til to gruveprosjekter i Finnmark, at både Nussir og Sydvaranger gruve skal ha livets rett.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se ukas siste Nordnytt med Gunnar Grindstein

Se ukas siste Nordnytt med Gunnar Grindstein